Slachterijen dreigen met korting op vuile dieren
Dé van de Riet en Richard de Mooij schreven namens de COV een column in het blad Vee & Logistiek. Volgens hen worden er op dit moment nog te veel vuile dieren voor de slacht aangeboden. Vooral de borststreek en onderbuik blijken plekken waar het vlees makkelijk in contact komt met vuil, omdat daar het mes doorheen moet.
Bijna alle slachterijen hebben volgens de COV'ers flink geïnvesteerd om te voldoen aan wettelijke eisen en het toezicht daarop door de NVWA. De voedsel- en warenautoriteit heeft namelijk een nultolerantie als het gaat om vuil op vlees.
Niet meer lijdzaam toekijken
De auteurs wijzen erop dat veehouders als goede voedselproducenten, aan de basis dienen te staan van een goede hygiëneketen. Van de Riet en De Mooij geven aan dat slachterijen daarom niet meer lijdzaam toe zullen kijken om de nalatigheid van een andere ondernemer op te gaan knappen. Mocht de campagne onvoldoende resultaat hebben, dan zullen ze de dieren categoriseren in schoon tot erg bevuild en daarop gaan korten in de uitbetaling.
Lees de column van Dé van de Riet en Richard de Mooij in het blad Vee & Logistiek.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen, Ruth van Schriek