Video: 50.000 euro besparen op voerkosten
In het eerste jaar hebben ze de grenzen opgezocht. Ze hebben gekeken wat er mogelijk was met een extreme maalfijnheid. „We hebben alle grondstoffen zo fijn mogelijk gemaald. Alles door een zeef van 2 millimeter.” Ze kwamen tot de conclusie dat de mest van hun varkens te dun werd. Het grover malen beviel ze ook niet goed. Uiteindelijk besloten ze om zonnepitschroot geplet aan te voeren en rechtstreeks in hun rantsoen te mengen.
De rest van het mengsel malen ze nu wel weer op 2 millimeter. „Je ziet dat je met een kleine hoeveelheid zonnepitschroot goed kunt sturen op de mestconsistentie, omdat dit een structuurrijke ruwe celstof is”, vertelt de varkenshouder over zijn ervaringen. Jan van Ommeren is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Voeding op woensdag 12 oktober in Dalfsen. Het onderwerp deze avond is 'Financieel resultaat halen met voer'.
Inkoop op dagprijzen
Gijs (54) en Evelina (53) en hun zoon Jan (28) hebben een gemengd bedrijf met 4.500 vleesvarkens en 70 melkkoeien in het Gelderse Lunteren. Ze voeren hun varkens al 15 jaar brijvoer. Het rantsoen bestaat voor ongeveer de helft uit aanvullende voeders met natte bijproducten. Tot een jaar geleden kochten ze complete pakketen aanvullend voer aan. Ze kopen, malen en mengen nu zelf hun droge grondstoffen. Afgelopen jaar hebben ze hun granen ingekocht op dagprijzen. Bij inkoop op dagprijzen is het verschil volgens Jan van Ommeren grofweg 25 euro per ton. Met hun jaarverbruik van 2.000 ton aan granen komt hij tot een jaarlijkse besparing van 50.000 euro. Niet inbegrepen hierbij zijn de hogere kosten voor stroom. Van Ommeren schat deze kosten op 1 euro per ton voer.
Hij zegt niet veel meer arbeid kwijt te zijn, omdat hij de inkoop kan combineren met zijn baan als voorlichter bij het voeradviesbureau Swinkels Nutrition. „Ik volg voor mijn werk al de grondstoffenmarkt en de grondstoffenbewerking is volledig geautomatiseerd. We zijn alleen meer tijd kwijt aan onderhoud en storing.” Met hun nieuwe voerkeuken was een investering van bijna 100.000 euro gemoeid. „Hier is de complete verbouwing bij inbegrepen”, legt de vleesvarkenshouder uit. Wat voorheen een vleesvarkensafdeling was, hebben ze een jaar geleden omgebouwd tot droogvoerkeuken. Tot slot hebben ze drie extra droogvoersilo’s buiten aangeschaft met elk een opslag van 70 kuub. „Zo zijn we veel flexibeler met de inkoop van grondstoffen en zijn we niet genoodzaakt om elke week in te kopen.”
Verontreinigd met mycotoxines
Elke grondstof krijgt bij hun een aparte bewerking. Eerst komen de producten door de granenreiniger om mogelijke vuilresten te verwijderen. Al het gruis gooien ze weg. „We hebben onlangs een partij gruis laten analyseren en daaruit bleek dat gruis in vergelijking met de granen sterk verontreinigd is met mycotoxines. Sindsdien zijn we heel resoluut in verwijderen van gruis.”
De volgende stap is de hamermolen. Als laatste worden de grondstoffen in de kegelmenger gemengd. Vervolgens worden de mengsels apart opgeslagen in de zaksilo’s. Overdag worden de gemalen mengsels uit zaksilo’s in de mengtank gemengd met de natte bijproducten. De varkens krijgen aan een lange voertrog vier voerbeurten per dag.
De Gelderse varkenshouder constateert dat hun technische resultaten onveranderd zijn gebleven ten opzichte van een jaar geleden. Wel constateert hij dat de resultaten veel gelijkmatiger zijn sinds ze zelf hun grondstoffen inkopen en bewerken. „Op zomereffecten of nieuwe granen zien we de varkens in stal nauwelijks meer reageren.”
Woensdagavond 12 oktober is de Pig Business thema-avond Voeding in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel