Nachtvorst bedreigt 105 dagen maïs
De telers Piet Rijkers en Jan Daris 'onder Eindhoven' zijn dan ook heel content met het verloop van de teelt tot nu toe, dankzij de uitzonderlijk warme en zonnige nazomer. Ze hebben 1 keer beregend, toen begin september de tijd van de kolfzetting aanbrak. Ze maken zich niet druk om de nachtvorst die wordt voorspeld. Sowieso staat de oogst van het gewas, binnen enkele weken gepland. Rijkers zaaide pas begin juli, na een teelt asperges. Daris heeft overgezaaid, na hagel- en stormschade in de maïs op 23 juni.
Schade nachtvorst
Bij nachtvorst kan het proces van afrijping abrupt worden afgebroken. Doordat de cellen kapot vriezen vindt er geen transport van water en koolhydraten in de plant meer plaats waardoor het gewas zeer langzaam indroogt. Bevroren gewassen zijn bovendien gevoelig voor stengelrotaantasting en kunnen dan ook maar beter, afhankelijk van mate van vorstschade en tijdstip waarop deze optreedt, zo snel mogelijk worden geoogst (Bron: Handboek snijmais).
Op de foto een perceel maïs in de Noordoostpolder dat op 4 juni is gezaaid en nu 2,5 meter lang is. In de akkerbouw wordt 105 dagen mais toegepast na de teelt van bloembollen, vroege aardappelen of een eerste snee gras. Begin juni zaaien biedt het meeste perspectief op een geslaagde teelt in zeer korte tijd. Dan is de bodemtemperatuur voldoende gestegen, en het oogstrisico in het najaar kleiner.