Kamplan niet in finale Herman Wijffels Prijs
Het Total Circulair Farm Concept is ontworpen door Kamplan. Door een mestscheider wordt de dikke fractie uit de drijfmest gescheiden. In de dikke fractie zit de meeste fosfaat en de gebonden stikstof. Uit de dikke fractie kan biogas worden gehaald om vervolgens te worden geëxporteerd of is als brandstof te gebruiken. In het as blijven de fosfaten over die weer kunnen worden hergebruikt.
Dunne fractie
Door een biologisch proces wordt de dunne fractie ontdaan van ammoniak (stikstof) en de rest van de fosfaten. Het water kan worden gebruikt als spoelvloeistof in ondiepe putten. Wanneer er zoveel mest en urine in de spoelvloeistof is gekomen dat de ammoniakuitstoot begint te stijgen, zal het worden weggepompt naar de verwerking en de putten weer opnieuw worden voorzien van geurloos water.
Het overschot van geurloos en bacterievrije water zal door de Electrodialyse worden ontdaan van de kali waarna het bijvoorbeeld onbeperkt kan worden besproeid op het land. Electrodialyse is een gepatenteerd systeem van Fuijflim Europe en Kamplan. Met dit systeem is het mogelijk om 85 procent van de dunne fractie te besproeien over het land of te lozen op het oppervlaktewater. De overige 15 procent is een concentraat wat rijk is aan kali en kan worden gebruikt als meststof.
Fermentatieconcept
Vorig jaar won het fermentatieconcept Ferment+ van varkensvoer de publieksprijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs. Het concept stelt varkenshouders in staat om op het eigen bedrijf melkzuurrijk varkensvoer van hoge kwaliteit te produceren en is bedacht door de Van Asten Group, Weda Holland en ForFarmers.
Ferment+ was één van de twaalf finalisten voor de innovatieprijs van de Rabobank die sinds 2002 jaarlijks wordt uitgereikt. Naast het winnen van de publieksprijs behaalde Ferment+ een tweede plaats in de categorie Food & Agri.
Tekst: Ruben van Boekel