'Blij met rapport Veehouderij en Gezondheid'
Dat zei Jan Bouwman, adviseur van Agra-Matic, op de kennissessie van Novi-Pluim (afzetvereniging voor vleeskuikenouderdieren) donderdag 13 oktober in Veghel. Hij praatte daar de aanwezige vleeskuikenouderdierenhouders bij over de actuele zaken voor milieu- en regelgeving.
Wetenschappelijk onderzoek
Media en politiek trekken snel conclusies. „Daarmee moet je voorzichtig zijn. Er zijn ook rapporten over effecten zoals verkeer, industrie, huisdieren en roken gedaan op gezondheid van mensen. Die zijn niet onderzocht voor het VGO-rapport”, zegt Jan Bouwman.
Gegevens van 110.000 patiënten, vragenlijsten van 12.000 deelnemers, medisch onderzoek bij 2.500 mensen en het meten en vergelijken van endotoxine, fijnstof en micro-organismen in het onderzoeks- en controlegebied heeft geleid tot het rapport VGO.
De resultaten samengevat:
- Hoe dichterbij een veehouderij, hoe minder luchtwegaandoeningen bij omwonenden voorkomen
- COPD-patiënten die in de buurt van veehouderij wonen, hebben een verhoogd risico op complicaties
- Mogelijk een verminderde longfunctie door wonen rond veehouderij alleen bij meer dan 17 veehouderijbedrijven binnen 1 km
- Verhoogde concentratie ammoniak geeft secundair fijnstof.
- Het effect van NH3 op de longfunctie is mogelijk sterker dan het effect van fijnstof
- Het is duidelijk dat kinderen die regelmatig in contact komen met microbiële factoren van planten en dieren minder vaak allergieën hebben.
- Omwonenden van veehouderijbedrijven hebben een beschermende immuunrespons
- Het is waarschijnlijk dat de nabijheid van pluimveehouderijen het risico op pneumonie (longontsteking) bij omwonenden verhoogd.
Regel Nb-vergunning
„Daaruit trekt staatssecretaris van Dam conclusies dat het positief effect kleiner is dan het negatief effect. Dat is een mening en het is zeker niet een uitkomst in het rapport ”, stelt Jan Bouwman. De focus op intensieve veehouderij is niet terecht. Sturen op fijnstof is beter dan op dieraantallen. Daarvoor zijn er diverse mogelijkheden in de intensieve veehouderij.
„Feitelijk mag je geen dieren houden als je geen natuurbeschermingswetvergunning hebt”, vertelde Jan Bouwman. Hij vroeg de aanwezige vermeerderaars wie al een Nb-vergunning heeft. Ruim de driekwart staken hun hand op. Bouman adviseert om nu een aanvraag onder PAS in te dienen. „Kijk erna en vraag als het kan een Nb-vergunning aan. De werkelijk gehouden dieren in 2012,2013 en 2014 dienen als leidraad. De aanvraag voor een Nb-vergunning staat los van de omgevingsvergunning”, aldus de adviseur.