Bossenplan: landbouw kritisch en afwijzend
„Tekentafelnatuur die enorme aanslag op onze voedselproductie pleegt,” zo zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts op Twitter. „Drie miljard is nooit en te nimmer genoeg voor 100.000 hectare nieuw bos,” zo zegt de Achterhoekse melkveehouder Martin Braakman. Zijn Brabantse collega Henny Verhoeven draait het om; „Als je CO2 wilt binden moet je landbouwgrond creëren geen bossen!”
De Drentse akkerbouwer Johan Emmens is cynisch; „Vrij logisch dat je zoiets doet in bedenkt in het allerrijkste, allerdrukste en allerduurste land van Europa.” En akkerbouwer Pieter Dinkla uit Groningen is nog duidelijker; „Hoe kun je zoiets onzinnigs bedenken, zegt veel over Staatsbosbeheer, verkwanselen van geld.”
Nieuw bos
Het plan voor 100.000 ha nieuw bos, een gebied groter dan de Veluwe, wordt woensdag officieel gepresenteerd op de Nationale Klimaattop in Rotterdam maar lekte maandag al uit via Trouw en NOS. Met het aanplanten wil de bos- en houtsector een bijdrage leveren aan het bereiken van de klimaat- en energiedoelstellingen van Nederland.
Staatsbosbeheer denkt aan nieuw bos in het Groene Hart, in het Gelderse Rivierengebied en in de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Ook zou er bos moeten bijkomen in de buurt van steden.
Grondprijzen gaan stijgen
De initiatiefnemers zeggen dat de landbouw niet bij het opstellen is betrokken. Omdat in Nederland ongeveer 15 procent bos en open natuurlijk terrein is, tegen ruim 65 procent landbouw, zal voor het plan ook agrarische grond nodig zijn. Op social media wordt verbaasd gereageerd dat toch niet met de landbouw of met landbouworganisaties gesproken is.
„Zelfs als bosbouwer vind ik dit een slecht idee. Niet gesproken met boeren…. Het is geen 1965 meer”, zo zegt Alterra-onderzoekster Judith Westerink. „Over boeren & hun grond praten in plaats van met boeren #bizar” zo stelt Kamerlid Geurts.
Andere boeren rekenen al uit dat 3 miljard euro nooit voldoende kan zijn voor aankoop en beplanten van landbouwgrond, maar vrezen wel dat door de plannen de druk op de grondmarkt nog groter wordt en de prijzen gaan stijgen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel