Nijpels: 'Krachtige regie nodig voor verduurzaming'
„De economische positie van een grote groep bedrijven in de veehouderij is buitengewoon zorgelijk en de risico's van de veehouderij voor volksgezondheid, milieu en dierenwelzijn worden maatschappelijk niet meer geaccepteerd. Overheid en bedrijfsleven moeten dringend en gezamenlijk het heft in handen nemen. Partijen moeten worden afgerekend op resultaten en niet langer op goede bedoelingen", aldus Ed Nijpels.
De commissie herkent dat de Nederlandse veehouderij een belangrijke bijdrage levert aan de economie en werkgelegenheid van het land en internationaal toonaangevend is waar het gaat om innovatiekracht en het ontwikkelen van nieuwe kennis. Maar ook weet ze dat de economische positie van grote groepen veehouders in de verschillende sectoren onder zware druk staat, onder meer vanwege lage (wereld)marktprijzen voor hun producten.
Regisseur
In de afgelopen jaren zijn er veel initiatieven genomen rond de verduurzaming van de veehouderij, maar een gebrek aan samenhang hiertussen leidt tot versnippering en ineffectiviteit. Daarom stelt de commissie voor om een onafhankelijke regisseur te benoemen voor de verduurzaming van de veehouderij. Deze moet de voortgang monitoren, partijen binnen de sectoren aanspreken, en voorstellen doen voor bijstelling van beleid.
Verder moeten enkel de meest duurzame ondernemers nog steun krijgen van de overheid, en een goede toegang tot financiering van banken. Daarnaast krijgen ze experimenteerruimte binnen de regelgeving en voorrang bij het verlenen van dierrechten en fosfaatrechten. Ondernemers zonder economisch toekomstperspectief moeten daarentegen steun krijgen bij het afbouwen van het bedrijf.
Het rapport geeft echter geen definitie van wat onder 'duurzaamheid' of 'verduurzaming' verstaan moet worden, en waar het signaleert dat de economische positie van veel bedrijven zwak is, geeft het niet aan hoe verduurzaming kan helpen om dit tegen te gaan. Daarvoor verwijst het naar de vele rapporten en nota's die tot nu to zijn verschenen.