Homeopathisch dierenarts noemt antibiotica laatste redmiddel
Liesbeth Ellinger is opgeleid als dierenarts, maar besloot zich vervolgens toe te leggen op de homeopathie en is inmiddels verbonden aan Centaurea, een homeopathisch artsen- en dierenartscentrum in Apeldoorn. „In de reguliere geneeskunde en diergeneeskunde wordt alles heel mechanisch opgelost”, verklaart ze. „Er is veel diagnostiek, maar er wordt heel weinig echt genezen, klachten worden vooral onderdrukt.”
Kwestie van uren
„Bij een bacteriële ontsteking wordt in de gewone geneeskunde een antibioticum voorgeschreven dat de bacteriën doodt. Met homeopathie wordt het zelfherstellend vermogen van het dier aangesproken, het dier lost het dan zelf op.” Vooral bij heftige ziekten blijkt een dier volgens Ellinger vaak snel op homeopathie te reageren. Het argument dat er bij een acuut probleem geen tijd zou zijn om eerst een homeopathisch middel te proberen, alvorens antibiotica in te zetten, snijdt volgens haar dan ook geen hout.
„Homeopathie is ingewikkeld en je moet je er in willen verdiepen, je moet goed naar de dieren kijken. Het kost meer tijd dan gewone diergeneeskunde en het verdient slechter. Voor de fabrikant is het moeilijk om goed onderzoek op te zetten: een homeopathisch middel verdient zich niet terug, want de middelen zijn heel goedkoop.” Ellinger vindt dat je als homeopaat dan ook een beetje een idealist moet zijn. „Het is zeker geen geldklopperij, met gangbare geneeskunde verdien je veel meer.”
Iedereen een basiskennis
Volgens Ellinger zou iedereen een basiskennis van de homeopathie moeten hebben en zouden ook reguliere dierenartsen de alternatieve geneeswijze in hun portefeuille moeten hebben. Waarbij ze het punt wil maken dat alle alternatieve geneeswijzen in de volksmond homeopathie worden genoemd, maar dat dat (uiteraard) nadrukkelijk niet zo is.
„En pas als homeopathische middelen of andere ‘milde’ middelen niet werken, antibiotica inzetten. Antibiotica zouden alleen ingezet moeten worden als laatste redmiddel. Bacteriën muteren sneller dan dat er nieuwe antibiotica bijkomen.”
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Centaurea, Ellen Meinen