92 procent van varkenshouders houdt zich aan kopernorm in voer
Bovendien is de milieubelasting met circa 50 procent terug gelopen dankzij de aanpassingen in de voersamenstelling. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die in 2015 een voorlichtingscampagne ‘Weet wat u voert’ hield.
Varkenshouders hebben ook meer aandacht gekregen voor de (juiste) voersamenstelling. 76 procent van de varkenshouders is in gesprek gegaan met zijn voerleverancier en/of dierenarts over de samenstelling van het voer.
Na de voorlichtingscampagne zijn de varkensbedrijven in 2015 en begin 2016 geïnspecteerd. Varkenshouders die zich niet aan de wettelijk toegestane norm houden zijn strafbaar. Als dit aan het licht komt bij een inspectie, legt de NVWA een boete van 5.000 euro op. De NVWA blijft ook de komende tijd het gebruik van koper in varkensvoer monitoren.
Maximumnormen
Voer voor varkens van 12 weken en ouder mag maximaal 25 mg/kg koper bevatten. Alleen voor biggen jonger dan 12 weken is diervoeder met een hoger kopergehalte toegestaan. Het gebruik van diervoeder met te veel koper heeft negatieve gevolgen voor het milieu, omdat het teveel aan koper in de mest komt en daarmee in de bodem en het oppervlaktewater, aldus de NVWA.
Daarnaast is het volgens de NVWA zo dat het effect van voer met een hoog kopergehalte afneemt naarmate de dieren ouder worden. Een hoger kopergehalte in voedsel heeft het grootste effect op de groeiprestaties en darmgezondheid van biggen tot een leeftijd van zo’n 12 weken.