Varkensvleesconsumptie 1,9 procent gedaald
De varkensvleesconsumptie in Nederland daalde vorig jaar 1,9 procent van 37,3 kilo in 2014 naar 36,6 kilo in 2015. Vergeleken met 2005 daalde de varkensvleesconsumptie met 9 procent. In 2005 aten Nederlanders gemiddeld nog 40,2 kilo varkensvlees.
Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research (voorheen LEI), in opdracht van Wakker Dier. Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met 2014.
Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Grofweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens- en rundvlees aten. De consumptie van kip-, kalfs-, geit/schapen- en paardenvlees bleef hetzelfde.