Verkiezingsprogramma SGP: productie- en marktregulering
Daarmee keert de partij voorzichtig de rug naar het EU-streven om de landbouwsector meer marktgericht te laten werken. Ook op andere punten belooft het programma boeren tegen de markt te beschermen. Zo wil de SGP de sector allerlei fiscale voordelen geven, zoals lagere energie- en omzetbelasting, de terugkeer van de rode diesel en een vrijstelling van assurantiebelasting bij de Brede Weersverzekering. Ook vinden de staatkundig gereformeerden dat de Europese landbouw beschermd moet worden bij internationale verdragen, en kwetsbare sectoren moeten daar helemaal buiten worden gehouden.
Uitgemolken
"In de landbouw zijn ontzettend veel gezinsbedrijven actief", verklaart lijsttrekker Kees van der Staaij het landbouwhoofdstuk van het verkiezingsprogramma. "Die dreigen nu uitgemolken te worden." Dat heeft volgens de SGP-voorman grote gevolgen voor de bedrijvigheid op het platteland, maar ook voor de investeringen in dierenwelzijn en milieu. Nu verschillende agrarische sectoren in een economische crisis zitten, wil de SGP ze dan ook steunen.
Daarom vindt de partij nu bijvoorbeeld ook dat het GLB, inclusief directe inkomenssteun, moet blijven, en dat Europese subsidie voor het platteland nodig blijft. In het verkiezingsprogramma van vier jaar geleden pleitte de SGP nog voor een fors lagere financiële afdracht aan Brussel en een lager budget voor Europese subsidies.
Mestbeleid
Als het aan de SGP ligt, gaat het mestbeleid op de schop. De basis van een mestbeleid zijn volgens de partij directe metingen van de waterkwaliteit in plaats van gemiddelde cijfers voor heel Nederland. Het systeem van fosfaatrechten voor de melkveesector mag daarbij zo snel mogelijk op de helling, en tot die tijd moeten melkveehouders meer fosfaatruimte krijgen. Daarnaast wil de SGP een tijdelijke regeling waarbij varkensrechten kunnen worden overgeheveld naar de melkveehouderij. Zo krijgen de melkveehouders meer fosfaatruimte en is een warme sanering van de varkenssector mogelijk.
Landbouwakkoord
De SGP pleit daarnaast voor een landbouwakkoord, een geheel van (prijs)afspraken tussen de sector, ketenpartijen (waaronder supermarkten), maatschappelijke organisaties en de overheid voor de korte en lange termijn. Daarmee weet iedereen waar hij aan toe is. Ook moet er in het volgende kabinet de minsterspost van landbouw en visserij terugkomen. Volgens de SGP moet dat een minister vóór de landbouw worden, iemand die vakbekwaam is en staat voor de sector. Die kan, samen met het landbouwakkoord, een basis vormen voor duurzaam landbouwbeleid.