Column: 'Neem eens een dag vrij'
Daarnaast heeft de 2ic (second in command) een spier in zijn rug verrekt en is hij al een aantal weken niet gezien op de boerderij. Er zijn dagen dat we 1.050 koeien met z’n tweeën melken en voeren. We waren al op zoek naar nieuw personeel, vooral omdat de inzet van de 2ic ver onder de maat was. We hebben gelukkig wel een goede structuur in het werk, hierdoor is het werk goed te managen en loopt het werk op rolletjes. Hierdoor voorkomen we enorm lange dagen en stress. Onder andere hierdoor geïnspireerd, een iets andere blog dan dat u gewent bent.
Een paar maanden terug heb ik mij aangemeld als lid van de Young Farmers, dit is de Nieuw-Zeelandse versie van het NAJK. Hierdoor probeer ik wat meer contacten te winnen van jongeren hier in de buurt, met de zelfde interesses. Na mijn aanmelding kreeg ik een welkomstpakket met een pet, een pen, een sticker, wat info en een visitekaartje van www.depression.org.nz/rural. Dit laatste is een enorm hot item in Nieuw Zeeland, het zelfmoord percentage ligt hoog onder Nieuw Zeelandse boeren. Daarom wil ik dit onderwerp oppakken.
Praten over gevoelens
Discussiëren over fosfaat, de juiste stierkeuze algemeen management van het bedrijf zijn een eitje vergeleken met het praten over je gevoelens. En juist nu is het belangrijk om te praten. Ondanks de gunstigere markt, zijn de melkprijzen nog steeds niet heel hoog. De consument wil goedkoop voedsel maar tegelijkertijd ook een goed dierwelzijn. Partijen maken reclames met oneerlijke beelden over de veehouderij. Het melkquotum hebben we moeten loslaten, en in de plaats van iets kunnen loslaten, krijgen we het fosfaatquotum er voor in de plaats. Meer regeldruk. Maar vooral de onzekerheid. Mensen in Den Haag, in Brussel gaan bepalen wat jij feitelijk op je bedrijf mag produceren. Terwijl je er zelf niet direct invloed op hebt.
Vast op eigen bedrijf
Het LTO, NAJK of dergelijke partijen steunen is op dit moment het enige wat je kunt doen. En ook daar heb je verschillen. Daarnaast wil je de rekeningen kunnen blijven betalen. De koeien moeten namelijk wel blijven eten. Ik hoor steeds meer veehouders die nu de rekeningen niet kunnen betalen, aflossing stop moeten zetten of zelfs grond moeten verkopen. Je komt in feite vast te zitten op je eigen bedrijf, in je eigen neerwaartse spiraal.
Voor mij voelt dit vrij frustrerend. Waar gaan we heen? Hoe ziet mijn toekomst er uit? Kan ik het bedrijf van mijn ouders overnemen? Of kan ik beter oriënteren in het buitenland? Ik wil graag veehouder worden omdat ik van het buitenleven houd, ik het mooi vind om voor dieren te zorgen, omdat ik managen leuk vind en omdat ik gewassen wil zien groeien.
Kom van het erf af
Het is vaak heel lastig om over je problemen te praten, zelfs met familieleden. En helemaal met collega’s die vaak ook met de zelfde problemen kampen. Een gezond bedrijf managen kun je alleen als je zelf mentaal en fysiek gezond bent. Voor mij helpen een aantal dingen die ik ook graag wil delen. Kom van het erf af. Voor mij helpt sporten enorm, hardlopen, surivalrunning, wielrennen zijn een grote uitlaatklep voor mij. Maar een damclub, muziekvereniging of iets dergelijks is ook een perfecte uitlaatklep, puur om de gedachten te verzetten naar iets anders.
Schrijven is ook een manier. Zet je problemen op papier, probeer het te verwoorden. Laat het je partner, vriend of iemand die je goed vertrouwd lezen, zodat een ander ook weet met welke gevoelens je rondloopt.
Dag vrij
Een derde is slapen. Neem een dag vrij. Hier in Nieuw Zeeland heb ik 3 dagen in de 14 dagen vrij. Heel raar in het begin, maar het geeft enorm veel rust. 1 dag in 14 dagen zou al een groot verschil maken. Uitslapen en een dag niet met het werk bezig hoeven zijn. Mentaal uitrusten. Slapen. Klinkt heel simpel maar is van uitermate groot belang. Als laatste noem ik gezond eten. Klinkt net zo simpel maar voldoende fruit en groenten maken het verschil. Hier kan geen medicijn tegen op.
Ik zou studiegroep begeleiders willen uitdagen, Willem, Hans, Barend, Frank enz. durven jullie met bijvoorbeeld een mentalcoach voor een groep veehouders te gaan staan en te praten over gevoelens? En mensen aan het denken te zetten en laten praten over emoties? Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken, geef het eens een gedachte.
De volgende blog word weer een praktisch onderwerp, tochtigheid waarneming , stierkeuze en het insemineren van de veestapel staan voor de deur.
Cheers, Arjan Hulsman
Arjan Hulsman is blogger voor Melkvee.nl, de zusterwebsite van Pigbusiness.nl. Hij is sinds eind mei 2016 herdmanager op een melkveebedrijf met 1.100 koeien en 460 hectare grond, in het Nieuw-Zeelandse Canterbury. Het doel van het bedrijf is om een zo hoog mogelijke productie te halen uit vers gras, met minimaal aandeel krachtvoer. In Nederland hebben Arjan zijn ouders een melkveebedrijf met 85 melkkoeien in Nijverdal (OV).