Ottink verwerkt mest voor varkenshouder
Vijf jaar heeft Bennie Ottink ervaring met mestverwerking op zijn bedrijf in Groenlo. Op zijn erf staat een biologische mestbewerkingsinstallatie met een capaciteit van 35.000 kuub op jaarbasis. De installatie is door Kamplan uit Boxtel ontwikkeld. Na een lange aanloopperiode om de benodigde vergunningen rond te krijgen voor het lozen van de dunne mestfractie op het riool, draait de installatie sinds vier jaar op volle toeren. Naast de mest van zijn eigen kalverbedrijf, verwerkt de Achterhoeker de mest van veertien varkenshouders en een aantal kalverhouders in de buurt. De 63-jarige Ottink is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Mest op 9 november in Dalfsen. Het onderwerp deze avond is ‘Op boerderijniveau mest verwerken’.
Tarief per kilo fosfaat
Ottink neemt het te verwerken mestoverschot van de aangesloten bedrijven op zich. Het gaat om 35 procent van hun bedrijfsoverschot dat hij bewerkt. De bedrijven betalen op basis van het fosfaatgehalte in de drijfmest. „Het drogestof-percentage meten is duur en het fosfaatgehalte geeft een goede weerspiegeling van de mest”, legt Ottink uit.
Hij rekent met een basisprijs van 11,50 euro per kuub. Bovenop het basistarief komt nog een verwerkingstoeslag van 2 euro per kg fosfaat. Voor mest met 3 kg fosfaat betalen varkenshouders 17,50 euro per kuub. Hierbij is het transport naar Ottink nog niet inbegrepen. Per kuub bedraagt dit ongeveer 3 euro. In totaal komt dit neer op 20,50 euro per kuub mest voor de varkenshouder. In zijn regio is dit een prijs die afhankelijk van het seizoen de concurrentie aankan met die van de spotmarkt.
Ottink schat dat hij wekelijks 30 tot 40 uur bezig is om de installatie draaiende te houden. Hij somt het rijtje op met werkzaamheden: „Onderhoud, storing en je moet je continu blijven verdiepen in de ontwikkelingen. Bovendien moet je zeker de administratieve werkzaamheden niet uitvlakken.” Hij doelt onder meer op het factureren op basis van monsters van de aangevoerde mest. Maar ook van het water dat hij loost op het riool moet hij van het waterschap dagelijks meerdere monsters nemen.
Negen silo’s
De biologische mestbewerkingsinstallatie staat op zijn erf naast de kalverstallen. Wat vooral opvalt aan de installatie zijn de grote en vele silo’s die op het erf staan. Er staan zeven grote polyester silo’s en twee grote houten mestsilo’s. De kleine centraal gelegen technische ruimte is het hart van de installatie. Per dag krijgt hij ongeveer 100 kuub drijfmest aangevoerd. De eerste stap in het proces vormt de decanter die de drijfmest in een dikke en dunne fractie scheidt door centrifugeren. De dikke fractie is stapelbaar met een drogestof-percentage van 25 procent.
In de eerste houten mestsilo vindt continu beluchting plaats wat ervoor zorgt dat bacteriën het ammonium omzetten in nitraat (nitrificatie). In de tweede silo wordt de nitraat afgebroken tot stikstofgas (denitrificatie). Het stikstofgas verdwijnt in de lucht. Nadat in de zeefbandpers het laatste vuil is verwijderd, blijft er een troebel water over dat hij loost op het riool.
Zelf hygiëniseren
Ottink noemt het verwijderen van het stikstof uit de mest het grote voordeel van deze verwerkingstechniek. „Voor veel bedrijven die mineralenconcentraat willen aanvoeren is de stikstof het grote probleem in de mestboekhouding. Met biologische mestverwerking voorkom je dat.” De dikke fractie zet hij af bij Orgamebo in Kapel-Avezaath. Zij composteren, mengen de dikke fractie op met kippenmest, hygiëniseren en exporteren deze vervolgens naar het buitenland.
De Achterhoeker wil volgend jaar zelf zijn dikke fractie gaan hygiëniseren zodat hij zelf kan exporteren. Bij hygiënisatie krijgt de mest een hittebehandeling van minimaal één uur boven de 70 graden om eventuele ziekteverwekkers te doden. De bij hem aangesloten bedrijven hebben een intentieverklaring getekend om de hygiënisatie-unit financieel mogelijk te maken. Het is voor Ottink een volgende stap in verdere kostenreductie en om nog minder afhankelijk te zijn van anderen.
Woensdagavond 9 november is de Pig Business thema-avond Mest in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen