Handel in varkensrechten speculatiever dan ooit
Van uitstel komt afstel. Dus zou je verwachten dat de prijs van varkensrechten keldert, nu de handel in fosfaatrechten met melkveehouders nog onzekerder is geworden. „Maar dat is tot op heden (25 oktober [red.EC]) niet gebeurd”, vertelt handelaar René Manders uit Lierop (N-Br.) in de nieuwste editie van het vakblad Pig Business. Weliswaar krijgt hij melkveehouders aan de lijn die gekochte varkensrechten weer willen verkopen, maar dat heeft nog geen effect gehad op de prijs.
Productierechten
Melkveehouders die varkensrechten kochten, verleaseden de rechten weer aan varkenshouders aangezien ze zelf nog geen fosfaatrechten nodig hebben. Eigenlijk kan het helemaal niet, varkensrechten verkopen aan melkveehouders als fosfaatrechten. Officieel bestaan er immers nog geen fosfaatrechten. Bovendien is het niet zeker of de transactie van varkensrechten richting de melkveehouderij überhaupt wel mogelijk wordt.
En nu is de invoering ook nog eens met een jaar uitgesteld, omdat de Europese Unie het creëren van een schaars goed door de overheid ziet als ongeoorloofde staatssteun. Ondanks alle vraagtekens en onzekerheid is de prijs van varkensrechten sinds de aankondiging van de invoering in juli 2015 verdubbeld. Want pluimveerechten zijn verhoudingsgewijs veel duurder en melkveehouders zijn gewend om veel geld te betalen voor productierechten, ook al zijn de fiscale voordelen tegenwoordig niet meer van toepassing. Bovendien is veel geïnvesteerd in nieuwe stallen; die ruimte moet worden benut.
In de nieuwste editie van het vakblad Pig Business van donderdag 3 november is het volledige artikel te lezen over de speculatie in varkensrechten.