‘Driekwart grondstoffen Nederlands voer afkomstig uit Europa’
Dat meldt Nevedi in reactie op het rapport van Milieudefensie. Die partij publiceerde gisteren een rapport over het percentage regionaal eiwit in het Nederlands mengvoederrantsoen. Nevedi stelt dat het beeld wat Milieudefensie schetst onvolledig is. „Vrijwel alle granen en co-producten uit de levensmiddelenindustrie zijn uit Europa afkomstig. Van de eiwitrijke grondstoffen heeft 61 procent een Europese herkomst. Als we daar nog de eiwitten uit ruwvoer en gras aan toevoegen loopt dit percentage zelfs op tot 70 procent”, verklaart Nevedi.
Ambitie bereikt
Deelnemers aan het Verbond van den Bosch hebben gesteld dat in 2020 dit minimaal 50 procent moet zijn. „De Nederlandse diervoederindustrie is dit punt dus al ver gepasseerd. Bij de import van de grondstoffen van buiten Europa (sojabonen, sojaschroot en palmolieproducten) wordt ook ingezet op duurzaamheid. Deze grondstoffen worden onder een gegarandeerd duurzaamheidniveau aangekocht door de Nederlandse diervoederindustrie.”
Verder zegt Nevedi als overkoepelende organisatie dat de Nederlandse diervoederindustrie zich ook inzet voor de ontwikkeling van alternatieve grondstoffen. „De afgelopen decennia is het gebruik van co-producten uit de levensmiddelen- en bio-ethanolindustrie bezig aan een enorme opmars. Inmiddels gaat het om circa 9,7 miljoen ton. Voorbeelden hiervan zijn gries dat ontstaat bij de productie van broodmeel en pasta, bierbostel dat overblijft bij het bierbouwproces, tarwegistconcentraat wat overblijft bij de productie van graanalcohol en DDGS als co-product uit de bio-ethanolindustrie. Ook voormalige voedingsmiddelen als koekjes, brood en snoeprepen vinden hun weg naar de diervoederindustrie. Het aandeel van co-producten in diervoeder loopt op tot tweederde van de gebruikte grondstoffen, afhankelijk van voedertype en diersoort.”
15 procent toegenomen
Milieudefensie stelde stelt dat de import van soja voor de Nederlandse veestapel het afgelopen jaar met 15 procent is toegenomen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Environmental Research en Wageningen Livestock Research in opdracht van Milieudefensie.
De Nederlandse veevoersector en supermarkten maken volgens Milieudefensie daarmee hun belofte niet waar dat ze de import juist zouden beperken. „Zelfregulering door de veevoersector werkt niet. Het is tijd dat de overheid ingrijpt”, vindt Milieudefensie. De organisatie pleit daarom voor een Europese importheffing op soja uit Zuid-Amerika.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief