Nederlandse mestverwerkingscapaciteit stijgt fors
Dat melden Projectbureau Lokale Mestverwerking en Bureau Mest Afzet. Zij hebben voor het vierde jaar op rij een inventarisatie van de mestverwerkingscapaciteit in Nederland gemaakt. De aanzienlijke stijging van mestverwerkingscapaciteit betreft niet alleen de realisatie van nieuwe verwerkingscapaciteit. Een groot deel van de stijging kan worden verklaard doordat enkele grotere composteer- en korrelbedrijven die jaar voor het eerst hebben deelgenomen aan de inventarisatie en (inmiddels) meer mest verwerken dan de hoeveelheid die in 2015 was ingeschat. Inclusief de export van onbehandelde mest en champost bedroeg de totale export van dierlijke mest 46,6 miljoen kg fosfaat in 2015. Dit komt redelijk overeen met het berekende verschil tussen productie en gebruik van dierlijke mest in Nederland in 2015 (48,6 miljoen kg fosfaat).
Veel mestverwerkingsprojecten
Er zijn nog veel mestverwerkingsprojecten in voorbereiding. In totaliteit zijn er plannen voor een uitbreiding van de mestverwerkingscapaciteit van 30,4 miljoen kg fosfaat. De verwachte toename van mestverwerkingscapaciteit in 2017 bedraagt op basis van de opgaven van de mestverwerkers 14,6 miljoen kg fosfaat. Het gaat hierbij om projecten in de bouwfase of de financieringsfase.
De komende jaren lijkt de situatie te gaan ontstaan waarbij de verwerkingscapaciteit op basis van fosfaat uitstijgt boven het verschil tussen productie en gebruik van mest in Nederland. Volgens Projectbureau Lokale Mestverwerking en Bureau Mest Afzet blijft de druk op de binnenlandse markt echter bestaan zolang wordt uitgegaan of gestreefd naar een 100 procent invulling van de beschikbare fosfaatplaatsingsruimte in Nederland. Te meer omdat fosfaat niet in alle gevallen bepalend is voor het gebruik van dierlijke mest. Er is een verschil tussen de minimaal benodigde verwerkingscapaciteit op basis van het verschil tussen productie en plaatsingsruimte in Nederland en de benodigde verwerkingscapaciteit die nodig is om de druk op de binnenlandse markt merkbaar te verlagen.
In Oost weinig capaciteit
Een tendens die waarneembaar is op basis van vergelijking van de resultaten van vorig jaar en de verwachting van de verwerkers ten aanzien van de komende jaren is dat de verwerkers zich in toenemende mate richten op de export van dikke mestfracties, gecomposteerde mest en organische mestkorrels.
Verder blijkt ook dit jaar dat in regio Oost in verhouding nog weinig operationele capaciteit gerealiseerd is, namelijk 1,2 miljoen kg fosfaat. Wel is 5 miljoen kg operationele capaciteit in gebied Overig opgegeven die feitelijk in regio Oost plaatsvindt of mest betreft die hoofdzakelijk uit regio Oost afkomstig is. Er zijn wel veel projecten in ontwikkeling in regio Oost. Naar verwachting zal de operationele verwerkingscapaciteit in gebied Oost de komende jaren gaan toenemen.
Inventarisatie
Om de inventarisatie te kunnen maken is een vragenlijst verstuurd naar 177 mestverwerkers. Van 110 verwerkers is de ingevulde vragenlijst terugontvangen. 7 van de respondenten hebben aangegeven gestopt te zijn met de mestverwerkingsactiviteit. De verwerkingscapaciteit van de groep die geen antwoorden hebben ingezonden is waar mogelijk bepaald met behulp van informatie uit eerdere inventarisaties. Het gaat hierbij om een groep van 32 verwerkers.
De capaciteit van de groep niet-respondenten die nog niet eerder aan de inventarisatie heeft meegewerkt is ingeschat aan de hand van mondelinge mededelingen via telefonisch contact, informatie uit vergunningen of kennis omtrent het project aanwezig bij het projectteam. Deze groep bestond uit 35 verwerkers.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief