De nieuwste mestverwerkingstechnieken
Vanaf 19.15 uur begint de thema-avond Mest woensdag in Nederweert-Eind met de minibeurs. Ormira toont hun nieuwste mestverwerkingsmachine. Kamplan, Roba en Strocon presenteren met hun stand de laatste ontwikkelingen rond mest en verwerkingstechnieken. Het onderwerp deze avond is ‘op boerderijniveau mest verwerken’.
Afzet grootste uitdaging
Vervolgens start het verhaal van Peter van Dijck. Hij en zijn broer Ruud hebben al jaren ervaring met mestverwerking op hun vleesvarkensbedrijf in Oirlo. Peter is verantwoordelijk voor het verwerken van de 15.000 ton mest op hun bedrijf. Ze verwerken op hun bedrijf zelf al de mest van hun 13.000 vleesvarkens tot drie producten: dikke fractie, mineralenconcentraat en water. Het water hergebruiken ze voor de luchtwassers en het reinigen van de stallen. Hiermee zijn ze al meer dan de helft van hun mest kwijt.
De grootste uitdaging voor de gebroeders Van Dijck is de afzet van die andere helft. Door het groeiende aanbod van dikke fractie en mineralenconcentraat zijn ook die markten een duwmarkt geworden, zegt Peter van Dijck. „We werken samen met een loonwerker in de buurt voor de afzet van ons concentraat en onze dikke fractie. Daardoor komen we er redelijk van af. Maar het blijven moeilijke markten, omdat beide producten eigenlijk niet af zijn.”
Om 21.00 uur begint het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de bedrijvencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pig Business gaan verschillende bedrijven die zijn gespecialiseerd in mest in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: Ormira, Kamplan, Roba en Strocon.
Woensdagavond 16 november is de Pig Business thema-avond Mest in Nederweert-Eind. De aanvangstijd is 19.15 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Strocon