‘Het mestverwerkingsproces begrijpen kost jaren’
Voor een volle zaal met 150 bezoekers bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind vertelde de Limburgse vleesvarkenshouder over vier jaar ervaring met mestverwerking op bedrijfsniveau. Samen met zijn broer Ruud heeft Peter van Dijck 13.000 vleesvarkens verdeeld over twee locaties in Oirlo en Ysselsteyn. Ze verwerken al de 15.000 ton mest op jaarbasis. Peter is verantwoordelijk voor de mestverwerking. „Het moet bij je bedrijf passen, maar nog belangrijker het moet bij jou als varkenshouder passen. Je moet echt een passie voor techniek hebben.”
Bij collega's langs
De grootste valkuilen voor mestverwerking op bedrijfsniveau zijn volgens hem het teveel bezuinigen op de aanschafkosten van de techniek. „Technieken die niet werken, leveren dagelijks frustratie op.” Ook zegt hij dat je niet teveel moet vertrouwen op de meters van de installatie. „Je moet zaken die echt van belang zijn voor het proces ook nog op een andere manier kunnen meten en controleren.”
Voor varkenshouders die geinteresseerd zijn in mestverwerking geeft hij het advies om zich goed te laten informeren. „Ga bij je collega’s langs om je te oriënteren. Je steekt daar zoveel van op, waar je later je voordeel meedoet.”
Nieuw probleem
Van Dijck waarschuwt de varkenssector om het probleem van onbewerkte drijfmest niet te verleggen naar bewerkte producten. „We kunnen allemaal dikke fractie gaan produceren, maar dan hebben we een nieuw probleem. Ook de afzet van dikke fractie is een duwmarkt geworden. We betalen nu al tussen de 30 en 40 euro per ton dikke fractie. Dit bepaalt voor een derde onze kostprijs voor mestverwerking.”
Ook de mineralenconcentraat is een product wat moeilijk af te zetten is. „Het is eigenlijk een prachtig product. Ik gebruik het op mijn gazon en het werkt perfect. Alleen door de aanwezigheid van stikstof is het mineralenconcentraat voor bedrijven die aan de derogatie meedoen helemaal niet interessant. En als je ergens anders concentraat afzet, moet het eerst gewogen en bemonsterd worden. Je moet oppassen dat je uiteindelijk niet meer geld kwijt bent dan dat je onbewerkte mest zou afvoeren.”
Mestverwerking 2.0
De vleesvarkenshouder zegt dan ook dat verdere opwaardering van zowel de dikke fractie als mineralenconcentraat nodig is om mestverwerking in Nederland te laten slagen. „We moeten eindproducten leveren die we rendabel in heel Europa kunnen afzetten.” Hij pleit dan ook voor een ‘mestverwerking 2.0’. „De technieken zijn nog niet af. Er is een meer structurele aanpak voor innovatie nodig, zodat we producten sneller kunnen opwaarderen.”
Volgens Van Dijck moet dit alles in een tempoversnelling gebeuren, anders blijft er een mestprobleem. „Als de ontwikkeling de komende 10 jaar net zo snel gaat als de afgelopen 30 jaar, blijven we onverantwoordelijk veel betalen voor mestafzet.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Myrthe Sessink