Brabant wil overbelasting stikstof en mestproblematiek aanpakken
Dat maakte de provincie Brabant vrijdag 18 november bekend. De plannen, die voortkomen uit overleggen met partners, moeten in het voorjaar van 2017 leiden tot aanpassingen van de provinciale wet- en regelgeving.
Mestbeleid
Het mestbeleid in Noord-Brabant dreigt volgens de provincie vast te lopen met enerzijds grote moeite om grootschalige mestverwerking te realiseren en anderzijds de maatschappelijke zorg over toename van het aantal dieren, ingeval de verwerking van mest goed van de grond komt.
„Daarnaast zijn er alarmerende signalen dat de doelstellingen om de stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden substantieel te verminderen, niet gehaald worden met de huidige aanpak”, schrijft de provincie.
Vanaf begin dit jaar heeft de dialoog over het Brabants mestbeleid plaatsgevonden. Hierin hebben inwoners, veehouders en deskundigen het gesprek gevoerd over een nieuw mestbeleid en over hoe grip te krijgen op de omvang van de Brabantse veestapel. Daarnaast vonden intensieve gesprekken plaats met de partners in het Convenant Stikstof en Natura 2000 en de partners rond de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).
Minder uitstoot stikstof
Gedeputeerde Staten (GS) willen via een aanpassing van de Verordening Stikstof veehouders die tot nu toe niet of te weinig hebben geïnvesteerd in schoon en duurzaam werken, noodzaken dit niet langer uit te stellen.
Verouderde stallen waar geen of nauwelijks emissiemaatregelen zijn genomen, hoeven nu pas uiterlijk in 2028 te voldoen aan de Verordening Stikstof. GS denken eraan die termijn te vervroegen naar 2020. Dat betekent dat de stallen eerder moeten zijn aangepast of dat er geen vee meer in deze stallen staat.
Meer mestbewerking
Het nieuwe mestbeleid van de provincie creëert ruimte voor mestbewerking. Daarmee worden kringlopen gesloten, wordt de vervuiling en de overlast door de veehouderij teruggedrongen en de kwaliteit van de bodem verbeterd. Mestbewerkingsinstallaties komen op bedrijventerreinen; als boeren mest van hun eigen vee willen bewerken kan dat op hun bedrijf.
Grip op veestapel
In gebieden met een hoge veedichtheid moet een systeem van ‘staldering’ ervoor gaan zorgen dat de veestapel daar niet verder groeit. Staldering houdt in dat een veehouder alleen een nieuwe, duurzame stal mag bouwen als er een oude verdwijnt. Op deze manier versnellen we het terugdringen van vervuiling en overlast in die gebieden.
De provincie wil volop ruimte bieden voor agrarische ondernemers die voorop lopen in de omschakeling naar een duurzame veehouderij. GS hanteren hierbij een gebiedsgerichte aanpak waarbij er meer ruimte is voor ontwikkeling op die plaatsen waar dat kan en verantwoord is.
De provincie wil dit invullen met regionaal samenwerkende gemeenten. De Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) gaat hierin een belangrijke rol spelen. Met deze plannen verwacht de provincie weer een nieuwe stap te nemen om te komen tot een duurzame en slimme agrofoodsector in Brabant.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Provincie Noord-Brabant, Provincie Brabant
Beeld: Ellen Meinen