Merensteyn verwerkt wekelijks duizend ton varkensmest
Kort na de ingebruikname van de mestverwerkingsinstallatie in Ysselsteyn ontstonden problemen. Deze worden nu opgelost, zodat de installatie op volle toeren kan draaien. De grootste problemen ontstonden volgens Mestac met de omgekeerde osmose installatie van AB Filtertechniek. Deze installatie waarbij de osmose gecombineerd wordt met het actief koolfilter functioneerde niet of onvoldoende. Destijds is er voor dit proces gekozen, omdat er geen mineralenconcentraat als restproduct ontstaat.
Om toch mest te kunnen verwerken, heeft Mestac deze zomer alsnog de omgekeerde osmose-installatie aan laten passen, zodat deze wel werkt maar ook mineralenconcentraat produceert.
100.000 ton
Er is nu één van de drie lijnen voor omgekeerde osmose aangepast. Dat is op het ogenblik de beperkende factor bij het verwerken van de mest. Ondertussen worden de technische en financiële middelen in beeld gebracht voor de aanpassingen van de tweede omgekeerde osmose-lijn. Dit kan als alles volgens plan verloopt in de eerste maanden van 2017 gereed zijn. Dan moet er op jaarbasis 100.000 ton mest verwerkt kunnen worden.
Ook deze installatie zal dan mineralenconcentraat produceren. Voordat Mestac de volgende stap zet om ook de derde lijn om te bouwen, wil de organisatie meer zicht krijgen op de verwerkingsmogelijkheden voor mineralenconcentraat.
Aanvullende opslag nodig
Het mineralenconcentraat dat wordt geproduceerd wordt nu op het terrein in Ysselsteyn opgeslagen. Daarvoor is een mestzak leeggemaakt en is er een derde mestbassin bijgelegd. De beschikbare opslag is echter niet voldoende om tot het uitrijseizoen al het geproduceerde mineralenconcentraat op te kunnen slaan.
Mestac is daarom naarstig op zoek naar aanvullende opslagcapaciteit en afzetmogelijkheden voor het mineralenconcentraat. Het concentraat voldoet aan de eisen van de pilot mineralenconcentraat en mag worden afgezet als kunstmestvervanger. Het bevat 7 kilo stikstof, 0,1 kilo fosfaat en 8 kilo kali per ton.