Tarief Roodvleeskeuring stijgt met 11 procent
De stijging is het gevolg van het uitgangspunt dat het kabinet heeft vastgesteld om de werkelijke kosten in rekening te brengen bij het bedrijfsleven. Door de stijging van 11 procent nemen de totale kosten voor het bedrijfsleven hierdoor met ongeveer 1,6 miljoen euro toe.
Dit is volgens de overheid nodig om het zogenaamde weerstandsvermogen van KDS op peil te brengen. Het weerstandsvermogen is de afgelopen jaren te laag geworden. Dat vermogen is bedoeld om in tijden van tijdelijke vraaguitval toch de salarissen door te kunnen betalen, opdat er geen mensen moeten afvloeien die daarna weer nodig zijn. Bijvoorbeeld wanneer slachterijen stil liggen als gevolg van een dierziekte-uitbraak, of als er slachterijen sluiten door herstructurering of faillissement.
Daarnaast is de tariefstijging noodzakelijk in verband met gestegen lonen en prijzen. Sinds 1 januari 2011 heeft geen inflatiecorrectie op dit tarief plaatsgevonden.
Daling een procent
De Staatscourant meldt echter ook: „…Dat de tarieven voor keurings- en controlewerkzaamheden die ambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de officiële assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) verrichten in het kader van veterinaire en hygiëneregelgeving (NVWA en KDS), de Dierproevenregeling 2014, de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden en de Regeling tarieven Plantenziektenwet (NVWA) met gemiddeld 1 procent omlaag gaan…”
Het betreft werkzaamheden die de NVWA en KDS uitvoeren op grond van de Europese wetgeving, dan wel op verzoek van en in het belang van het bedrijfsleven..
Stijging ICT-kosten
De tariefdaling is het gevolg van verschillende oorzaken. Enerzijds is de NVWA efficiënter gaan werken en anderzijds zijn de kosten gestegen. Voorbeelden van kostenstijgingen zijn volgens de Staatscourant stijging van de salariskosten en stijging van de ICT-kosten voor het technische beheer van CLIENT.
Door deze stijging van de ICT-kosten zijn ook de kosten voor het technisch beheer van CLIENT gestegen van 5,28 naar 6,80 euro per exportcertificaat. Deze kosten maken onderdeel uit van verschillende retributietarieven.
Alleen bij de export van levende dieren en de export van vlees stijgen de kosten van de retributies hierdoor met 150.000 euro. Dit is een stijging van 0,8 procent van de retributies voor de exportsector levende dieren en vlees.