Van Drie en Gilde overwegen overname Vion
Ze zijn twee weken geleden door ABN Amro bank benaderd nadat Vion bekendmaakte op zoek te zijn naar extra geld om te kunnen investeren. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag 2 december.
Vion heeft miljoenen nodig om haar slachterijen en uitsnijderijen in Nederland en Duitsland te vernieuwen en om enkele vestigingen te sluiten. De huidige grootaandeelhouder ZLTO heeft dat geld niet. De directie van Vion vroeg ABN Amro daarom om daar diverse opties voor te onderzoeken omdat ze ook geen extra krediet van banken krijgt.
‘We kijken er serieus naar’
VanDrie bekijkt momenteel de opties. „We kijken er serieus naar”, zegt directeur Henny Swinkels die vrijdag namens de familie het woord voert in het Financieele Dagblad.
„We gaan de voor- en nadelen op een rijtje zetten.” Eerder noemde Swinkels Vion ‘een heel grote vis’. Hij uitte toen wel zijn twijfels over samenwerking: „Wij weten weinig van andere vleessoorten. Een kalf is geen varken.”
Deze maand beslissen
De familieonderneming zal nog deze maand een besluit nemen over deelname of overname van Vion. Van Drie heeft twee scenario’s. Het kan de aandelen Vion kopen namens het kalfsvleesconcern en de vleesactiviteiten een plek geven binnen de VanDrie holding.
Of het koopt aandelen Vion namens de familie via het eigen vehikel, Fratelli Investments. Via die laatste constructie nam de familie eerder ook een meerderheidsbelang in het familiebedrijf Struik Foods (omzet 200 miljoen euro) in Nijkerk.
Meerderheidsaandeel
Onduidelijk is of aandeelhouder ZLTO bereid is de meerderheid in Vion uit handen te geven. De boerenorganisatie houdt alle aandelen via een dochterbedrijf NCB Ontwikkeling. Aan de vaste dividendstroom kwam een paar jaar geleden abrupt een einde, waarop ZLTO de organisatie sterk moest inkrimpen.
Het lijkt volgens het Financieele Dagblad niet waarschijnlijk dat Van Drie, als het gaat participeren in Vion Food, genoegen zal nemen met een minderheidsbelang zonder veel zeggenschap.
Financieel sterk bedrijf
Van Drie in Mijdrecht is eigendom van drie broers. Zij hebben de onderneming de afgelopen jaren uitgebouwd tot de internationale marktleider in de verwerking van kalfsvlees. Het bedrijf leunt zwaar op de export. Sinds kort mag het ook weer kalfsvlees naar de VS uitvoeren.
Het familiebedrijf is financieel sterk: het beschikt over een eigen vermogen van 650 miljoen euro. Het kan alle investeringen in productie, onderzoek en gebouwen zelf financieren.
Bijzonder beheer
Vion heeft een omzet van 5 miljard euro. De varkens- en rundveeslachterij heeft een roerige periode achter de rug, zowel in bestuurlijke als in financiële zin. Door vleesverwerkers in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk over te nemen groeide de omzet naar 10 miljard euro.
Maar die snelle internationale expansie liep spaak en de onderneming moest zich terugtrekken uit het Verenigd Koninkrijk. Het vleesbedrijf raakte in financiële problemen en werd door huisbank Rabobank maandenlang onder bijzonder beheer gesteld. De slachterij nam dit jaar afscheid van Rabobank en leent nu bij een consortium van banken.