Rechter: gemeente hield verplaatsing varkensbedrijf onterecht tegen
De gemeente van Reusel-De Mierden besloot in 2015 niet mee te werken aan de verplaatsing van het varkensbedrijf. En dat is onterecht volgens de Raad van State, schrijft het Eindhovens Dagblad vrijdag 2 december.
Het besluit van de gemeenteraad kan fikse financiële consequenties hebben. Aangezien de verplaatsing niet voor 31 december 2015 heeft plaatsgevonden, kon Hoppenbrouwers geen aanspraak maken op een bijdrage uit de Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderijen.
Hoppenbrouwers is al sinds 2006 bezig zijn bedrijf te verplaatsen. In 2013 streed Reusel-De Mierden nog zij aan zij met de varkenshouder tegen de provincie, omdat die weigerde een ontheffing te verlenen.
Positief effect op omgeving
Maar op basis van nieuwe regelgeving hield het gemeentebestuur vervolgens zelf de verplaatsing van de varkenshouderij tegen. Volgens de Raad van State miskende de raad daarmee echter dat verplaatsing een positief effect heeft op de omgeving rond de oude locatie in Wintelre. Per saldo neemt de uitstoot van stikstof en ammoniak op omliggende Natura 2000-gebieden door verplaatsing af.
Hoppenbrouwers is blij met de uitspraak en reageert verontwaardigd. „Het gemeentebestuur van Reusel heeft ons gewoon laten hangen. Het heeft gruwelijk veel geld gekost. Die schade gaan we verhalen”, zegt hij in het Eindhovens Dagblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Eindhovens Dagblad
Beeld: Agrio archief