logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Boer en burger contact steeds meer van belang’

‘Boer en burger contact steeds meer van belang’

Ze is ervan overtuigd dat een beter contact tussen boer en burger van wezenlijk belang is voor de boer. „We moeten meer laten zien dat we elke dag serieus bezig zijn met voedsel produceren.”

Lisanne Oskam is melkveehoudster, maar houdt zich ook actief bezig met haar bestuursfuncties bij Vallei Boert Bewust en Boert Bewust. Ze is daarnaast kennismakelaar bij de Melkvee Academie. Tot slot organiseert ze nog met haar bedrijf Farm Visit excursies op hun melkveebedrijf. Samen met haar man Jan melken ze 100 koeien met twee melkrobots. De 42-jarige onderneemster is woensdag aanwezig op de Pig Business Jaarspecial in Dalfsen.

Vallei Boert Bewust
Twee jaar geleden stapten ze met hun bedrijf in bij Vallei Boert Bewust. In de Vallei is vanuit de varkenshouderij in april 2013 het initiatief ontstaan om boer en burger met elkaar in contact te brengen. Ze willen graag met burgers in gesprek over waar zij als boeren mee bezig zijn. Inmiddels zijn naast varkens- en melkveehouders ook pluimveehouders, kalverhouders en vleesveehouders aangesloten bij dit project en zijn er 72 deelnemende boeren in de Vallei.

Om het project over de verschillende regio’s in Nederland uit te rollen is de overkoepelende organisatie Boert Bewust opgericht. Oskam is hier in het bestuur vertegenwoordigd. Als voorbeeld noemt ze de regio Salland. Het is volgens haar een kwestie van tijd voordat ook hier het startschot voor Salland Boert Bewust wordt gegeven. „Er staan een hoop boeren te trappelen om aan te haken.”

Deelnemende boeren
Het doel is om in 2020 in Nederland 500 deelnemende boeren te hebben aan Boert Bewust. Boeren worden gecertifieerd voordat ze deelnemer mogen zijn. Daarnaast betalen ze voor deelname aan het initiatief.

Voor de boeren levert lidmaatschap geen extra inkomsten op. Toch zijn hier wel al ideeën voor. „We zijn nu verder aan het onderzoeken of er voor de deelnemende boeren ook een verdienmodel mogelijk is. Een mogelijkheid is om bijvoorbeeld onze producten te gaan vermarkten, maar er wordt ook gekeken wat er mogelijk is met onze financiële partners. Neem als voorbeeld Bel Leerdammer. Bij Duurzaam Leerdammer is het alleen mogelijk om maatschappijpunten te halen als je deelnemer bent van Boert Bewust. En dat kan toch een plusje geven op je melkgeld.”

Woensdagavond 7 december is de Pig Business Jaarspecial in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.15 uur.

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Joyce Kuster

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top