'ZLTO had Vion al eerder moeten verkopen'
Dat zegt varkenshouder Johnny Hogenkamp uit Dalfsen in een reactie op het nieuws dat een groep investeerders, waaronder kalverslachterij Van Drie en Gilde Buy Out Partners, de mogelijkheid onderzoekt om Vion geheel of gedeeltelijk over te nemen.
De investeerders zijn twee weken geleden door ABN Amro bank benaderd nadat Vion bekendmaakte op zoek te zijn naar extra geld om te kunnen investeren.
ZLTO niet capabel
Hogenkamp hoopt dat de overname zo snel mogelijk rond komt. „Dat Vion de afgelopen jaren ruim 800 miljoen verlies leed, betekent dat het ZLTO bestuur onder leiding van Hans Huijbers niet capabel is Vion te leiden. Dan is het beter voor ZLTO en de leden van ZLTO om Vion zo snel mogelijk af te stoten, voordat het verlies nog verder oploopt.”
In de top van Vion was het de afgelopen jaren net een duiventil. Topmannen volgden elkaar in rap tempo op. Nu familiebedrijf Van Drie interesse toont, ligt het voor de hand dat één van de drie broers van de familie Van Drie Vion gaat leiden. Hogenkamp zou dit toejuichen. „Een eigenaar/directeur van een familiebedrijf zit er voor het bedrijfsbelang terwijl een van buitenaf aangetrokken directeur er soms ook uit eigen belang zit.”
In boerenhanden blijven
Varkenshouder Willy Wolfkamp uit het Overijsselse Haarle is het niet met Hogenkamp eens en hoopt dat ZLTO een meerderheid van de aandelen in Vion houdt en de slachterij in boerenhanden blijft. „Ik schat in dat, dat het beste is.”
Al is werken in een integratiemodel zoals Van Drie in de kalverhouderij doet, wellicht ook niet slecht. „Ik ken verschillende kalverhouders die aan Van Drie leveren en hoor geen van hen klagen. Wellicht dat de marge eerlijker wordt verdeelt als Vion straks ook in een integratiemodel gaat werken”, vraagt Wolfkamp zich af.
Goede zaak
Vleesvarkenshouder Peter van Dijck uit het Limburgse Ysselsteyn zou het een goede zaak vinden als Van Drie Vion overneemt. „Van Drie toont in de kalversector al jaren aan geld te kunnen verdienen met de handel in vlees en vleesconcepten. Waar andere slachterijen zoals Tonnies, Van Rooi en Compaxo wel geld verdienen met de handel in varkens, lukt dat Vion al jaren niet. Daarom denk ik dat het goed is dat er een nieuwe eigenaar komt en er een andere wind gaat waaien. Wellicht dat er dan ook enige structuur in Vion komt. Dat heb ik de laatste jaren gemist.”
Hij zou het niet erg vinden als ZLTO hun meerderheidsaandeel zou verliezen. „Ik denk dat ZLTO nu ook weinig zeggenschap binnen Vion heeft en vooral de bestuurders van Vion beslissen.” Al is het volgens Van Dijck ook moeilijk om als ZLTO invloed uit te kunnen oefenen op Vion. „Je moet dan kijk hebben op de handel in varkensvlees. Bovendien is Vion een groot concern.”
‘Sterke marktleider nodig’
Vleesvarkenshouder Johnny Bull uit het Gelderse Horssen is het vrijwel volledig met Van Dijck eens. „Van Drie bewijst in de kalversector al jaren geld te kunnen verdienen met de handel in kalfsvlees doordat ze een goed concept op de markt weten te zetten. Hopelijk kunnen ze dat in de varkenssector ook. Voor de Nederlandse varkenssector is het belangrijk dat we een sterke marktleider hebben.”
Vion heeft dat de afgelopen geprobeerd maar volgens Bull is dat niet gelukt. „ZLTO heeft aangetoond niet bij machte te zijn om sturing aan Vion te geven en daardoor is veel boerengeld verdampt. Het buitenland vraagt om kwalitatief goed en veilig varkensvlees. Hopelijk kan Van Drie dat realiseren en ontvangen varkenshouders hierdoor een goede varkensprijs.”
‘Niet in integratiemodel’
Bull vindt FrieslandCampina een goed voorbeeld van een sterke marktleider. „FrieslandCampina verkoopt veel melkproducten voor een goede prijs in China. Daar profiteren melkveehouders van.” De varkenssector is volgens hem te versnipperd.
De varkenshouder ziet het niet zitten om net als kalverhouders in een intergratiemodel te gaan werken. „Ik heb als varkenshouder net als mijn collega’s altijd mijn eigen ondernemerskeuzes kunnen maken. Dat is ook een kracht van de Nederlandse varkenshouderij. Als ik onder strenge regie van Van Drie moet werken, voel ik me geen ondernemer meer, maar zetbaas en dat zie ik niet zitten.”
Concurrentie
Hogenkamp is blij dat Van Drie - als partij van buitenaf - interesse toont in een overname. „Stel dat Tonnies of Danish Crown het noodlijdende Vion zou overnemen, dan is er minder concurrentie en dat vind ik een slechte zaak omdat Tonnies en Danish Crown dan samen kunnen besluiten de prijzen te drukken.”
Hogenkamp hoopt dat Vion onder leiding van Van Drie kan uitgroeien tot sterke marktpartij. „Vion is nu vooral een prijsvolger geen prijszetter zoals Tonnies. Hopelijk komt hier verandering in en kunnen varkenshouders hiervan profiteren.”
Sterke partij
Vleesvarkenshouder Bart Lageschaar uit het Achterhoekse Vragender denkt dat een overname van Vion door Van Drie goed is voor de varkenssector. „Van Drie is een sterke partij in de kalversector, het zou goed zijn als zo’n sterke partij toetreedt tot de varkenssector.” Lageschaar vindt het net als Hogenkamp belangrijk dat er voldoende concurrentie blijft bestaan.
„In de kalversector ligt de marktmacht bij Van Drie. Maar dat zie ik in de varkenssector nog niet zo snel gebeuren omdat er veel meer concurrenten zijn.” Hij doelt hiermee onder andere op Tonnies, Westfleisch en Van Rooi Meat.
Varkenssector verdeeld
Uit een poll van Pigbusiness.nl blijkt dat de varkenssector verdeeld is over de plannen van Vion om een nieuwe aandeelhouder aan te trekken. Met de stelling ‘Vion moet in handen van ZLTO blijven’ is 41 procent van de bezoekers van Pigbusiness.nl het eens en 41 procent het oneens. De overige 18 procent weet het niet of ze het eens of oneens met de stelling zijn.