Bemiddelaar pachtherziening aangewezen
De huidige pachtwetgeving sluit niet aan op de praktijk. Daarom is in juli 2014 het Akkoord van Spelderholt afgesloten, dat de wetgeving moest moderniseren. Maar de partijen konden niet op alle punten van het akkoord, met name het overgangsrecht en de wijze van prijstoetsing van de verschillende pachtvormen, tot overeenstemming komen. Het eindvoorstel van de initiatiefnemers van Spelderholt kreeg daarom geen steun van pachtersorganisatie BLHB en van het NAJK.
Met de benoeming van Sicko Heldoorn, oud-gedeputeerde landbouw van de provincie Friesland, als bemiddelaar hoopt de staatssecretaris het proces weer vlot te trekken. „Ik heb er het volste vertrouwen in dat onder de partijen voldoende draagvlak is voor de heer Heldoorn in zijn rol als bemiddelaar”, stelt hij.
Tevredenheid
De BLHB is tevreden met de benoeming van Heldoorn. De organisatie had gevraagd om een onafhankelijke bemiddelaar zonder banden met pachters- of verpachtersorganisaties, maar wel met een landbouweconomische achtergrond en kennis van overheidsprocessen. Zij ziet haar wensen vervuld. „We gaan ervan uit dat de bemiddelaar zich op een goede wijze laat faciliteren”, laat de pachtersbond via de website weten. „Vooral de landbouweconomische invalshoek is van belang en kan desgewenst door het voormalige LEI woren geleverd. Ook de betrokkenheid van het ministerie van EZ is noodzakelijk omdat zij eindverantwoordelijk is voor het pachtdossier is en de koppeling met andere dossiers, waaronder de wetten over grondgebonden groei melkveehouderij en het fosfaatstelsel, kan maken.”
Ook het NAJK is positief. Sander Thus, portefeuillehouder bedrijfsovername, is blij dat de bemiddelaar onafhankelijk is en kennis van zaken heeft over landbouwgrondproblematiek. „Dit is nodig om er als pachters en verpachters samen uit te komen”, vertelt hij.