Hokverrijking verbetert welzijn en productie varkens
Yolande Seddon, een assistent professor voor de leerstoel ‘Gedrag en Welzijn Varkens’ op de Universiteit van Saskatchewan, stelt dat verrijking in feite elke toevoeging of aanpassing aan het hok is dat het gedrag of de psychologisch welzijn van het varken verbeteren.
Canada heeft haar richtlijnen voor de varkenshouderij herzien en varkenshouders zullen gestimuleerd worden om voorzieningen in de hokken aan te brengen, die leefbaarheid voor varken en biggen verhogen.
De nieuwe richtlijnen geven aan dat het vooral gaat om een sociale verrijking. Contact met andere varkens, variatie in de presentatie van eten, verschillende soorten voedsel en ook attributen die zintuigen van de varkens prikkelen. Dat zou naast borstels of stro ook muziek. Het varken kan ook uitgedaagd worden, zoals in dierentuinen apen voedsel in een lastig te openen pakketje krijgen aangeboden om verveling tegen te gaan.
Verrijkte leefomgeving
Seddon: „We weten uit de wetenschap dat het varken een sociaal dier is. Het wil gezelschap van andere varkens, maar we moeten het een soort verrijking van zijn leefomgeving geven, want ze zijn zeer gemotiveerd om te verkennen, te manipuleren en foerageren graag met hun snuit. Als we hieraan aandacht geven zijn de voordelen dat we niet alleen het welzijn van varkens verbeteren maar ook problematisch gedrag. Daar is voldoende wetenschappelijk bewijs voor.”
De varkenshouder zal door hokverrijking varkens opvoeden die een verminderde angstreactie hebben en minder stressvol reageren op nieuwe situaties. „We kunnen een minder gestrest dier grootbrengen. Een dier dat beter in staat is om te gaan met uitdagingen. Dat is positief.”
Imago boost
Seddon stelt dat hokverrijking een goede imago ‘boost’ voor de varkenshouderij is, omdat de burger liever een ‘speeltuin voor varkens ziet’ als een kaal hok. Daarnaast is de Canadese varkenswelzijnsdeskundige overtuigd dat een beter welzijn en minder stress tot betere gezondheid en productie leiden.