COV gaat voor integriteit, kwaliteit, volksgezondheid en mest
Dat staat in het COV visiedocument ‘2025 De Nederlandse vleessector in balans’. Tussen nu en 2025 gaat de branche verder investeren in het economische perspectief van de ketens en in de diverse maatschappelijke uitdagingen.
Het document vormt de leidraad om met behoud van de concurrentiekracht tussen nu en 2025 de uitdagingen van markt en maatschappij om te zetten in kansen en om een nieuwe dialoog aan te gaan met stakeholders, politiek en ketenpartners.
Duurzame productie
Volgens COV-voorzitter Jos Goebbels is het belangrijk zichtbaar te maken waar de bedrijfstak nu al voor staat, kwantitatief én kwalitatief. Innovatieve kracht, een constante, gegarandeerde kwaliteit van het product, een duurzame productie in combinatie met een gezonde handelsgeest zijn volgens de voorzitter de pijlers voor de goede reputatie van Nederlands vlees en het succes op markten in Europa en daarbuiten, nu en in de toekomst.
Transparantie
Het visiedocument is opgebouwd rond een aantal thema’s. Goebbels: "Concreet hebben we het voor onze bedrijven over het borgen van de integriteit en het werken aan meer transparantie, maar ook het verder versterken van kwaliteitssystemen. In de richting van onze leveranciers staat op de agenda om het antibioticagebruik uit de veehouderij te bannen om het resistentievraagstuk te helpen oplossen en daarnaast het benutten van kansen in de verwerking van mest."
Waar de consument in beeld is, wijst Goebbels erop dat de discussie over alternatieve eiwitbronnen en de vraag naar gezonde vleesproducten de vleesbedrijfstak zeker ook kansen biedt.
Grootste voedselexporteur
De COV gaat de visie niet alleen gebruiken om de beleidsagenda te bepalen, maar ook om de economische positie in beeld te brengen. Zo is de vleessector de grootste voedselexporteur van Nederland met een omzet van circa 10 miljard euro. De branche biedt direct werk aan ongeveer 12.000 mensen.