WER: Inkomens varkenssector historisch hoog
Dat heeft Wageningen Economic Research (WER) vandaag bekend gemaakt. De prijsstijgingen zijn vooral het gevolg van een sterk gestegen vraag naar varkensvlees vanuit onder andere China. Binnen de varkenshouderij profiteren de zeugenbedrijven het meest van de gestegen opbrengstprijzen. Zij realiseerden in 2016 een inkomen van 131.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje), een stijging van 191.000 euro aje. Gesloten varkensbedrijven realiseerden dit jaar een inkomen van 127.000 euro per aje (een stijging van 154.000 euro aje) en vleesvarkenshouders 76.000 euro per eja (een stijging van 60.000 euro per aje).
Prijspiek
Het inkomen ligt voor alle verschillende typen varkensbedrijven ver boven het meerjarig gemiddelde van 2001-2015. Varkenshouders hebben de huidige prijspiek hard nodig om de opgelopen betalingsachterstanden over de afgelopen twee jaar in te lopen, zo stelt WER vast.
Per arbeidsjaar stegen de inkomens voor de totale land- en tuinbouw in 2016 met 7,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging komt voornamelijk door vrijwel gelijk gebleven opbrengsten en een daling van de kosten. Aan de kostenkant zijn met name kunstmest en energie in prijs gedaald.
Onbetaalde arbeidsjaareenheden
Het inkomen uit bedrijf is een vergoeding voor de onbetaalde arbeid en kapitaal. De hoeveelheid onbetaalde arbeid kan worden uitgedrukt in onbetaalde arbeidsjaareenheden (aje). Een arbeidskracht die 2.000 uur of meer werkt, wordt gezien als 1 aje. Arbeidskrachten die minder dan 2.000 uur werken, krijgen naar rato minder aje.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: WER
Beeld: Susan Rexwinkel