Dier&Recht en Varkens in Nood kritisch op ACM
De stichtingen sluiten zich aan bij de oproep van LTO, CBL, FNLI en de Gelders gedeputeerde Van Dijk die al eerder gezamenlijk hun kritiek uitten richting ACM. De autoriteit dient ketenafspraken toe te staan als deze bijdragen aan duurzaamheid, dierenwelzijn en een redelijk inkomen voor de boeren.
In de huidige situatie worden ‘free-riders’, zowel op het niveau van de boeren als bij de verwerkers en de supermarkten, niet bestraft maar juist beschermd door de ACM. Met hun lage prijzen kunnen ze binnen de vrije markt volledig hun gang gaan.
Meer dan goedkoop
Dier&Recht en Varkens in Nood vinden dat de consument meer belangen dan goedkopere producten heeft. De stichtingen noemen dierwelzijn, schone lucht, het behoeden van het uitsterven van weidevogels en bijen en een gezonde boerenstand.
Het getuigt volgens hen van een beperkte visie en onjuiste en schadelijke uitgangspunten dat het consumentenbelang door de ACM wordt verengd tot euro’s.
Geen aanpassing
Het kabinet is niet van plan de regelgeving aan te passen; het bedrijfsleven krijgt wel de mogelijkheid om vooraf bij ACM te toetsen of de gemaakte afspraken in orde zijn. Dat is veel te passief, vinden Dier&Recht en Varkens in Nood.
Het is al erg lastig om alle belanghebbenden zover te krijgen dat ze tot afspraken komen. Het creëren van extra stappen in de procedure en het risico op uiteindelijke afwijzing door de ACM maakt het nemen van initiatieven nog lastiger.