Russische consumptie varkensvlees hoogste niveau in 25 jaar
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/27/531/5306f6852.-detail.jpeg)
Hoewel de verkoop van alle vleessoorten in Rusland is gestegen, is het vooral varkensvlees geweest die een belangrijkste heeft geleverd aan deze stijging. De verkoop van vlees nam met 1,8 kilogram toe per hoofd van de bevolking sinds 2015.
Meest verkocht
Het aandeel van varkensvlees in de verkoop van vlees steeg in de afgelopen twee jaar met 2 procent naar 34 procent van de totale vleesmarkt.
Rundvlees viel een beetje uit de gratie. De consumptie van rundvlees daalde tot 14,3 kilogram naar 13,8 kilogram per hoofd van de bevolking in het afgelopen jaar. Dat zorgde ervoor dat varkensvlees in de Rusland nu het meest verkochte stukje vlees is.
De toename in vleesconsumptie betekent echter niet dat de Russische vleesimport in gestegen. Global Meat News meldde onlangs dat de invoer in 2016 onder de 1 miljoen ton is gevallen. Dat is 12 procent lager dan in 2015. Varkensvleesimport is 13 procent lager dan vorig jaar.
Hogere eigen productie
De Russische varkensvleesproductie kende in de afgelopen jaren een toename en dit wordt ook voor de komende jaren verwacht. Er zijn door het Russische ministerie van Landbouw verschillende projecten goedgekeurd die om varkensvleesproductie flink zullen verhogen. In 2020 wordt verwacht dat de productie van varkensvlees in Rusland met 21 procent zal stijgen.