Coulanceregeling voor derivaten boeren
Op 5 juli 2016 is de algemene compensatieregeling voor renteswaps/-derivaten bekendgemaakt. In deze regeling maken alle ondernemers met een renteswap, die na 1 april 2011 is geëindigd, aanspraak op een vergoeding van 20 procent van de netto inleg met een maximum van 100.000 euro. Daarbovenop een gedeelte van de boete die de bank bij tussentijdse beëindiging in rekening bracht en de betaalde opslagverhogingen op de lening(en).
De zes betrokken banken (ABN AMRO, Deutsche Bank, ING, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot) hebben ingestemd met dit definitieve kader. Begin 2017 starten zij met de uitvoering van deze regeling. Daartoe zullen ze alle betrokken dossiers gaan toetsen aan het herstelkader. Het betreft vooral MKB en agrarische klanten.
Ook als klanten reeds compensatie hebben aangeboden gekregen of al hebben ontvangen, worden hun dossiers opnieuw getoetst. In totaal worden circa 24.000 contracten van ongeveer 19.000 klanten opnieuw door de banken beoordeeld.
Voorstel van de bank
Ondernemers die tussen 1 april 2011 en 1 april 2014 lopende derivaten zoals renteswaps bezitten ontvangen medio 2017 een voorstel van hun bank. Ondernemers die voor deze tijd een derivaat hebben afgesloten of afgekocht moeten zich zelf melden bij hun bank.
Met 120 pagina’s is het een complexe regeling geworden. Bij de uitvoering kunnen daardoor makkelijk fouten worden gemaakt of dat een bank de regels anders uitlegt. Het advies van Flynth Accountants en Adviseurs is dan ook om niet onmiddellijk met dit voorstel van de bank akkoord te gaan. Een ‘ja’ tegen het voorstel van de bank is bindend en definitief.
'Goede regeling'
Flynth adviseert het aanbod te laten beoordelen of het realistisch en passend is. Ook kijkt ze naar een zo gunstig mogelijke fiscale afwikkeling van de compensatie. Op basis van onderzoek haar eigen klanten gaat Flynth uit van een gemiddelde coulancevergoeding van 53.000 euro. Circa 10 procent wordt beperkt door de maximale uitkering van 100.000 euro.
Volgens Simon Zuurbier van MKB-Claim is er in zijn ogen voor een groot deel van de betrokken ondernemers een goede regeling uitgerold. Zuurbier: „Voor veel ondernemers is het een oplossing zonder dat ze daartoe een gang naar de rechter hoeven te maken. Ook al krijgt niet iedere betrokken ondernemer de maximaal mogelijke vergoeding, met 20 procent van de netto-inleg met een maximum van 100.000 euro.” Hij adviseert bedrijven die buiten de boot vallen of mogelijk een aanzienlijk hogere schadevergoeding zouden kunnen claimen, alsnog de gang naar de rechter te maken.”