Dit verandert voor varkenshouders in 2017
Nieuwe eisen MDV 2017 varkenshouders
De nieuwe MDV-lijst heeft grote gevolgen voor varkenshouders met bouwplannen, volgens DLV Advies. De nieuwe eisen in het kader van de maatlat duurzame veehouderij voor varkenshouders zijn:
- Gespeende biggen: minimaal hokoppervlak 0,40 m² per gespeende big en 2 procent daglicht van het grondoppervlak
- Vleesvarkens: minimaal hokoppervlak 1,0 m² per vleesvarken en 2 procent daglicht van het grondoppervlak
- Voor bovenstaande geldt dat bij groepen groter dan 40 dieren 10 procent minder ruimte per dier beschikbaar mag zijn.
- Voor varkens is het minimaal te behalen punten voor diergezondheid verhoogd.
Wet natuurbescherming
Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe Wet natuurbescherming in. Deze wet vervangt drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998 (NBW), de Boswet en de Flora- en faunawet.
De nieuwe wet zou de huidige regelgeving moeten vereenvoudigen en verduidelijken. Provincies zijn bevoegd gezag. In het wetsvoorstel is opgenomen dat de NBW-vergunning moet worden aangevraagd bij de provincie waarin het veebedrijf is gelegen. Niet langer maakt het effect op Natura 2000-gebieden een bepaalde provincie bevoegd tot vergunningverlening, maar het feit in welke provincie het vergunningplichtige project is gelegen.
Een belangrijke wijziging is dat de NBW-vergunning aan de Omgevingsvergunning wordt gekoppeld. Nu is het nog mogelijk om de Omgevingsvergunning en de NBW-vergunning afzonderlijk aan te vragen. In de praktijk wordt er nog veel gebruikgemaakt van de ontkoppeling. Hierdoor wordt er snelheid in de procedure gebracht. Dat is onder de nieuwe wet niet meer mogelijk.
PAS
Begin 2017 worden de eerste uitspraken van de Raad van State verwacht over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De bezwaren die zijn ingediend, gaan onder andere over technische aspecten van de PAS en het daarbij behorende rekeninstrument Aerius en strijdigheid met de Europese Habitatrichtlijn. De kans bestaat dat de PAS niet volledig overeind blijft.
De PAS heeft tot doel om enerzijds de ammoniakdepositie te verminderen (door maatregelen zoals het Besluit huisvesting), waardoor er anderzijds weer ontwikkelingsruimte ontstaat voor onder andere de agrarische sector.
Wet dieraantallen
De Wet dieraantallen moet het voor provincies mogelijk gaan maken grenzen te stellen aan de omvang van veehouderijbedrijven of aan de veedichtheid in bepaalde gebieden. De directe aanleiding voor het maken van het wetsvoorstel vormden de uitkomsten van het onderzoek naar de Veehouderij en de Gezondheid van Omwonenden.
Staatssecretaris Van Dam wilde in eerste instantie zijn wetsvoorstel nog in 2016 naar de Tweede Kamer sturen, maar hij meldde dat het wetsvoorstel nog zodanig is gewijzigd dat hij een nieuwe internetconsultatie noodzakelijk vindt. Hij verwacht het nieuwe wetsvoorstel voor de zomer van 2017 naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.
Asbest
De provinciale stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ is gesloten. Wel is er nog de landelijke subsidieregeling ‘Verwijderen asbestdaken’ van kracht. De subsidie hiervoor bedraagt 4,50 euro per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van 25.000 euro per adres.
Stalkeuring
Vanaf begin 2017 wordt het weer mogelijk individueel gemerkte dieren bestemd voor de export al op stal te laten keuren in de 24 uur voordat ze op transport gaan. Nu moet de keuring nog worden uitgevoerd op het moment dat het dier de vrachtwagen in gaat. Er wordt nog overleg gevoerd met brancheorganisatie Vee&Logistiek over welke diersoorten in aanmerking kunnen komen voor de keuring op stal. Zodra dit overleg is afgerond, wordt ook bekend vanaf welke datum de stalkeuring van start gaat. Vee&Logistiek verwacht dat de stalkeuring als eerste ingevoerd kan worden voor fokvaarzen of slachtrunderen die naar het buitenland gaan. Varkens zijn niet individueel geregistreerd en om die reden is de stalkeuring bij export voor die diergroep nog niet op korte termijn te verwachten.
Trekkerkenteken
De kentekenplicht voor trekkers gaat niet door. De Tweede Kamer heeft het voorstel verworpen. Met de verhoging van de maximumsnelheid tot 40 kilometer per uur heeft de Kamer wel ingestemd.
Mestverwerkingspercentages
De verplichte verwerkingspercentages voor het overschot aan fosfaat in dierlijke mest voor 2017 worden op korte termijn vastgesteld op basis van een advies van de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet. In een Kamerbrief van december 2015 kondigde Van Dam voor 2017 aan: 50 procent voor de regio Oost, 60 procent voor Zuid en 10 procent voor Overig, maar definitief is dit dus nog niet.
Rattenbestrijding
Voor de bestrijding van ratten en muizen buiten op het eigen bedrijf gelden vanaf 1 januari 2017 aanvullende eisen. Tot nu toe was het hebben van een vakbekwaamheidsbewijs KBA voldoende om rodenticiden te mogen inzetten. Vanaf 1 januari wordt deze verplichting uitgebreid met een certificeringsplicht voor het buitengebruik van rodenticiden.
JOLA
Nog tot en met 16 januari 2017 zal er een nieuwe openstelling van de jonge landbouwersregeling zijn om jonge landbouwers te helpen bij het investeren in hun bedrijf. Boeren die jonger zijn dan 41 jaar kunnen een aanvraag indienen in het kader van deze regeling. Eerder dit jaar is de regeling al opengesteld. In de aankomende openstelling in het mogelijk voor meer investeringscategorieën subsidie te krijgen.
Mestmonsters
Vaste mestmonsters bestaande uit dikke fractie mogen vanaf komend jaar alleen worden genomen door onafhankelijke monsternemers van een geaccrediteerde en erkende organisatie en niet meer door vervoerders. Met de nieuwe regeling willen de overheid en het bedrijfsleven de fraude met vaste mest verminderen en de handhaving hiervan versterken.
Antibiotica
Tussen 2009 en 2015 daalde het antibioticumgebruik in de dierhouderij met 58,4 procent. De beoogde 70 procent is nog niet gehaald; deze blijft tot eind 2017 overeind. Daarom is het vervolgbeleid sectorspecifiek. Halverwege 2017 stellen de sectoren en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) de sectorspecifieke reductiedoelen vast.
Borgstelling krediet
Per 2017 is de vernieuwde Borgstelling Landbouwkrediet (BL) van kracht. De regeling maakt het voor bedrijven in de agrarische sector en innovatie gemakkelijker om financiering te realiseren. Het Ministerie van Economische Zaken staat garant. De borgstelling is vooral gericht op het stimuleren van duurzame productie. Een goed bedrijfsplan is belangrijk voor bedrijven die een lening willen afsluiten voor een investering. Banken geven eerder een lening als de overheid borg staat. De regeling heeft speciale modules voor verduurzaming en voor bedrijfsovername. De nieuwe BL volgt per 1 januari 2017 de bestaande Garantstelling Landbouw op.
Pacht
Staatssecretaris van heeft onlangs Sicko Heldoorn, oud-gedeputeerde landbouw van de provincie Friesland en nu waarnemend burgemeester van Dantumadiel aangesteld als bemiddelaar voor de herziening van het pachtstelsel. Voor de beoogde pachtherziening ligt er een slotakkoord dat onder leiding van initiatiefnemers van het akkoord van Spelderholt tot stand gekomen is. Helaas konden de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BHLB) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) dit akkoord niet onderschrijven. Wordt vervolgd in 2017.
Verkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden volgend jaar plaats op 15 maart. Uiteraard is het ook voor de agrarische sector een spannende verkiezing, want het is van groot belang welke partijen straks de coalitie vormen en welke personen de posten van ministers en staatssecretarissen krijgen toebedeeld.