Video: 'In een concept leg jezelf meer vast'
De 38-jarige vleeskuikenhouder uit het Drentse Zuidvelde stapt met ingang van volgend jaar op één van zijn twee locaties over van reguliere vleeskuikens op de langzamer groeiende Nieuwe Standaard Kip (NSK) van Jumbo.
Langzamer groeiende kip
„In de vleeskuikenhouderij is in rap tempo een omslag gaande. Supermarkten hebben binnen een paar jaar de reguliere kip in het schap vervangen voor langzamer groeiende kip. Slachterijen gingen op zoek naar vleeskuikenhouders die om wilden schakelen.”
„Vleeskuikenhouders die omschakelden zeiden tegen slachterijen ‘we willen wel omschakelen maar willen niet achteruit zijn op het saldo per vierkante meter’. Daardoor zijn de uitbetalingsprijzen voor langzaam groeiende kip vrij aantrekkelijk.”
„In het verleden is het saldo per vierkante meter met reguliere vleeskuikenhouders beter geweest, maar nu de prijzen van reguliere vleeskuikens fors zijn gekelderd is het financieel aantrekkelijker om langzamer groeiende kip te houden. Al met al schommelen de prijzen van reguliere kip meer en is de prijs van langzaam groeiende kip vlakker, waardoor je als ondernemer een stabieler inkomen hebt.”
Concepten niet slecht
Volgens Janssen zijn de nieuwe concepten van langzamer groeiende kip niet slecht geweest voor de vleeskuikensector. Momenteel wordt ongeveer nog 30 procent van de Nederlandse vleeskuikens in concepten gehouden. Om de boot niet te missen, besloot hij om met één locatie over te stappen.
Hij bekent wel dat hij op zijn ondernemersvrijheid inlevert. „In een concept leg jezelf meer vast. Ik kan kiezen uit twee voerleveranciers en een beperkt aantal broederijen waar ik kuikens van afneem. Ook kan ik mijn conceptkuikens maar door een afnemer laten slachten.”
Finse driehoek
De pluimveehouder is met zijn reguliere tak continu op zoek naar kostprijsvoordeel. Een voorbeeld waar hij de afgelopen jaar veel in heeft geïnvesteerd is in meer voertransparantie. Het idee werd opgepikt in Finland, omdat vleeskuikenhouders daar betere resultaten haalden dan in Nederland.
In 2013 startte Janssen met twee andere pluimveehouders een samenwerking op met Vitelia Voeders en een premixfabrikant. „We noemen het de Finse driehoek omdat we daar de ideeën hebben opgedaan. Door volledig transparant te zijn over de voersamenstelling en van elkaar te leren verbeteren we de technische resultaten.”
Die transparantie miste Janssen bij bestaande voerfabrikanten. „Nu weten we de exacte voersamenstelling en in nauw overleg met de nutritionist van de voerfabrikant kunnen we sturen.” Janssen zit in een app-groep met de andere twee vleeskuikenhouders en de nutritionist van de voerfabrikant. Ook komen ze af en toe bij elkaar. „De samenwerking loopt goed. We hebben allemaal hetzelfde voor ogen. We willen stabiel draaien en onze technische resultaten het liefst nog verbeteren.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Bram Teeuwsen, Kim Lakerveld