Voorlopig alleen waarschuwing bij ontbreken AGR/GPS
Martijn van Dam denkt hierbij aan een periode van vier weken maar zal met de sector overleggen over wat realistisch is en daarover communiceren. Hij wil de sector tegemoet komen en zal daarom vanaf 1 januari 2017 een periode hanteren waarin niet direct handhavend wordt opgetreden, maar waarin de sector in de gelegenheid wordt gesteld de benodigde apparatuur te laten installeren. De staatssecretaris is niet van plan om het schrappen van de vrijstelling voor de AGR/GPS verplichting bij de export van vast bewerkte mest op te schorten.
Mogelijke alternatieven
De vaste commissie voor Economische Zaken heeft Van Dam ook gevraagd of e-CMR wellicht als alternatief kan dienen voor de AGR/GPS-plicht bij de export van vaste mest. Dit systeem laat zich het beste vergelijken met een digitale vrachtbrief waar onder andere locatiegebaseerde functies aan toe kunnen worden gevoegd.
Van Dam stelt open te staan voor technische innovaties die een alternatief kunnen zijn voor de technieken waar de regelgeving nu op is gebaseerd. Hij wil die ruimte echter alleen bieden als deze technieken minimaal dezelfde mate van betrouwbaarheid opleveren als het huidige AGR/GPS-systeem. Het is de verantwoordelijkheid van betrokken sectorpartijen om dat aan te tonen.
Uit de verstrekte informatie blijkt volgens de staatssecretaris nog onvoldoende overtuigend dat het alternatieve systeem de doelen van de meststoffenregelgeving afdoende kan waarborgen en dat de controlelast voor de overheid niet stijgt. Het nu schrappen van de vrijstelling AGR/GPS-verplichting hoeft de verdere ontwikkeling van e-CMR volgens Van Dam niet in de weg te staan. Hij zal zich welwillend ten opzichte van dit alternatief blijven opstellen.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen