Wereldwijde vleesconsumptie 13,5 procent hoger in 2026
Vooral de vraag naar kip neemt toe, verwacht de Europese Commissie. De Europese Commissie zegt er in zijn vooruitblik op de landbouwmarkten wel bij dat de vleesconsumptie minder toeneemt dan in het vorige decennium.
In Europa zou het vleesverbruik vrijwel stabiel blijven zodat nog altijd 90 procent van de Europese vleesproductie bestemd is voor de interne markt. Kip snoept marktaandeel af van de andere vleessoorten, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
Europese vleesproductie neemt toe
In Europa gaat de vleesproductie de komende tien jaar lichtjes toenemen om in 2026 naar verwachting uit te komen op 47,6 miljoen ton. Het komende decennium lijkt de vraagzijde van de markt de veehouders gunstig gezind.
Het vleesverbruik blijft in de Europese Unie ongeveer stabiel zodat de vleesproducenten een deel op de wereldmarkt moeten afzetten. Zeker niet het merendeel want 90 procent van de Europese productie is nodig om de eigen bevolking van vlees te voorzien. Mondiaal groeit de vleesconsumptie ieder jaar 1,3 procent om in 2026 uit te komen op 35,3 kilo per persoon.
Prijsdaling
Wat de prijs van vlees betreft, stelt de Europese Commissie de producenten niettemin een prijsdaling in het vooruitzicht als gevolg van de harde internationale concurrentie en de relatief lage voederprijzen. Door de groeiende wereldwijde vraag zouden de prijzen zich wel herstellen in het tweede deel van de periode waarvoor een marktprognose (2016-2026) gemaakt wordt.
Tussen 2016 en 2026 doet er zich in de EU een productiestijging met 13,5 procent voor, wat veel is maar minder dan tijdens het vorige decennium. De groei in vleesproductie is voornamelijk toe te schrijven aan de braadkippenhouderij en in mindere mate ook aan de varkenshouderij. Rund- en kalfsvlees worden op middellange termijn aanzienlijk minder geproduceerd.
1,67 per kilo
De invoering van nieuwe huisvestingsregels herstructureerde de varkenshouderij, waarna de varkensvleesproductie opmerkelijk snel opveerde in 2014 en 2015. De Europese Commissie houdt de 'relatief hoge prijzen' kort voordien daarvoor verantwoordelijk.
Richting 2026 zullen productie (+0,1 procent per jaar) en consumptie in de EU nauwelijks toenemen. Groei wordt wel verwacht in de export van Europees varkensvlees, zij het dan aan 'internationaal competitieve prijzen'. De marktprognose vermeldt een gemiddelde prijs van 1.670 euro per ton en schommelingen tussen 1.300 en 2.160 euro.
China en Filippijnen
In 2026 zal China naar schatting 900.000 ton varkensvlees importeren. Een andere belangrijke afzetmarkt voor de EU is de Filippijnen. Om zijn 100 miljoen inwoners van varkensvlees te voorzien, kocht het land in 2015 in Europa 190.000 ton aan.
Op verre afzetmarkten, bijvoorbeeld in Zuid-Korea, zullen de Europese exporteurs moeten opboksen tegen hun Amerikaanse concurrenten. In de Verenigde Staten heeft de varkenssector de uitbraak van het PED-virus inmiddels verteerd. Geholpen door een lage wisselkoers van de dollar kunnen de Amerikanen marktaandeel winnen.
De enige echte groeier in de vleesbranche is kip. Zowel productie (+5,1 procent) als consumptie (+4,5 procent) gaan er in Europa flink op vooruit. Op de interne markt wordt de groei toegeschreven aan het gezonde imago van kippenvlees, en de lage prijs in vergelijking met de andere vleessoorten. Ook elders ter wereld neemt de vraag naar kip nog toe.
Meer info: EU Agricultural Outlook 2016-2026
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw, tuinbouw
Beeld: Susan Rexwinkel