Duitse slachterij geeft bonus voor gezonde varkens
Met een diergezondheidsbonus beloont de Zuid-Duitse slachterij Müller Fleisch GmbH uit Birkenfeld vanaf 1 januari 2017 vleesvarkens met een goede gezondheid.
Dat maakte de slachterij onlangs bekend. Een voorwaarde voor de betaling van de zogeheten ‘Müllers Tiergesundheitsbonus Schwein’ die alleen voor contractueel gebonden vleesvarkenhouders geldt, is dat ten minste 90 procent van de geleverde varkens aan de eisen voldoet.
Dit zijn onder meer dat minder dan 30 procent van de varkens veranderingen aan de longen mag hebben. Ook kijkt de slachterij naar veranderingen aan de hartzak van de varkens, gewrichtsontsteking, vermagering, de aanwezigheid van tumoren en abcessen en pathofysiologische veranderingen.
Bedrijven die meedoen moet aan de QS-standaard voldoen en salmonellastatus 1 of 2 hebben. Hoe hoog de bonus is voor varkens die aan alle eisen voldoen maakte de Duitse slachterij niet bekend.