Voederfabrikant ontwikkelt alternatief voor castratie biggen
Volgens Dumoulin heeft het voer hetzelfde effect als castratie of een vaccinatie tegen berengeur. „Uit een proef met Piétrain-varkens eind 2016 is gebleken dat bij de controlegroep 8 procent van de karkassen berengeur vertoonde. Het koppel varkens dat ons eindvoer heeft gekregen, vertoonde helemaal geen berengeur aan de slachthaak,” zegt Werner Reuter als woordvoerder van het Belgische bedrijf.
Verbeterde vertering
Het voer zorgt voor een verbeterde vertering in de dikke darm. „We hebben een nieuw eindvoer ontwikkeld met andere samenstelling van grondstoffen en additieven. Dit zijn allemaal natuurlijke producten die de vertering in de dikke darm verbeteren.” Het ontwikkelde voeder, Taintstop, moet volgens de fabrikant drie weken voor de slacht aan de dieren worden gevoerd.
Volgens Reuter is berengeur te herleiden tot twee oorzaken. „Enerzijds produceren de testikels geur en daarnaast de dikke darm. Wij zorgen er nu voor dat de dikke darm geen berengeur meer veroorzaakt. Alleen het hele probleem met berengeur is nog niet opgelost, daarvoor zijn er nog andere oplossingen in de genetica nodig.”
Officiële introductie
Het Belgische bedrijf zegt dat een andere positieve neveneffect van het voer is dat de beren zich minder agressief gedragen. „We merken dat de dieren kalmer zijn. Ze vertonen niet minder seksueel gedrag, maar zijn wel minder agressief naar elkaar toe. Dat komt ongetwijfeld door de verbeterde darmvertering.”
Het bedrijf zegt dat ze het eerste bedrijf zijn die op deze manier berengeur bestrijden. De meerprijs van het voer is ongeveer 100 euro per ton. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen zich vanaf morgen melden bij de Belgische landbouwbeurs Agriflanders. Dumoulin zal tijdens de beurs in Gent het nieuwe product voorstellen. Onder meer het onderzoekscentrum ILVO (Instituut voor landbouw en visserijonderzoek) uit Melle was betrokken bij de ontwikkeling van het voer.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ingrid Zieverink