Duitse vraag naar varkensvlees staat onder druk
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/27/818/a502cb3d9.-detail.jpg)
Deze ontwikkelingen hebben een onvermijdelijk effect op de EU-markt voor varkensvlees, want Duitsland is de grootste producent en consument. Het is ook de sleutel tot de EU-handel, omdat het land de op een na grootste importeur en de grootste exporteur is.
Per hoofd van de bevolking varkensvlees bedroeg de Duitse consumptie van varkensvlees in 2016 35,8 kg, met uitzondering van het bot. In 2011 lag de consumptie nog op 40,1 kg. Dat is een daling van 11 procent. Vers varkensvlees staat onder druk en kenmerkt zich door een gestage daling, maar ook verwerkte producten worden minder gekocht.
Varkensvlees verliest haar marktaandeel in Duitsland ten opzichte van zowel pluimveevlees en rundvlees. De consumptie van rundvlees neemt juist weer toe.
Verminderd consumentenvertrouwen
De reden van de daling is het verminderde consumentenvertrouwen in varkensvlees. Men is toenemend bezorgd over de gezondheidsperikelen rondom varkensvlees. Vooral oudere consumenten, voorheen de grootste groep varkensvleeseters, is het vertrouwen verloren en schakelt over op andere vleessoorten.
Daarnaast is een groot deel van de groei van de Duitse consumentenmarkt gericht op islamitische consumenten waarvan het vlees eiwitinname vooral draait rond op rundvlees en pluimveevlees.
Meer Duitse export
Als de Duitse consumenten varkensvlees steeds meer laten liggen en meer pluimveevlees en rundvlees eten, zal dit effect hebben op de markt, zo voorspelt AMI. zelfs het kan wel eens een uitdaging om een verdere daling van de consumptie van varkensvlees te voorkomen. Door de dalende binnenlandse vraag neemt ook de export van Duits varkensvlees toe.
Kwaliteitsborgingsregeling
Het Duitse Ministerie van Landbouw is thans bezig met een kwaliteitsborgingsregeling vlees dat boven wettelijke voorschriften bevatten. Varkensvlees wordt naar verwachting de eerste sector die hieraan meedoet. De uitvoering gepland voor 2019 zijn.