Vleesprijzen wereldwijd opnieuw gedaald
Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Verenigde Naties FAO. De wereldwijde vleesprijzen lagen in 2016 ongeveer 7 procent lager dan in 2015. De grootste prijsdalingen afgelopen jaar waren vooral te zien in rundvlees en pluimveevlees. Dat kwam vooral doordat de handel onder druk stond vanwege een te groot aanbod in de markt.
In maart vorig jaar lag de gemiddelde prijs al zes jaar lang op een laag niveau, maar daarna was er een bescheiden herstel te zien. Na de piek van augustus stagneerde de stijging en viel 2 procent terug.
Varkensvlees
Varkensvlees is minder getroffen door de dalingen in vergelijking met de andere vleessoorten als gevolg van dalende voorraden en een sterke vraag uit China. De FAO verwacht echter dat de varkensvleesprijzen waarschijnlijk meer onder druk komen te staan. doordat de Chinese vraag verminderd en grote Amerikaanse voorraden op de wereldmarkt verhandeld gaan worden.
Voedselprijzen
De algemene voedselprijzen lagen in 2016 1 procent lager dan in het voorgaande jaar. Daarmee was 2106 het vijfde achtereenvolgende jaar met dalende voedselprijzen. Zuivelprijzen bleven onder eerdere prijsniveaus. Ook de graanprijzen lagen onder dat van 2015 en bijna 40 procent lager dan de piek in 2011.
Alleen de prijs van suiker en plantaardige oliën zijn in 2016 aanzienlijk gestegen als gevolg van verminderde voorraden en aanbod.