Duitse slachterij geeft 0,50 euro bonus voor gezonde varkens
Dat maakte de slachterij onlangs bekend. Een voorwaarde voor de betaling van de zogeheten ‘Müllers Tiergesundheitsbonus Schwein’ die alleen voor contractueel gebonden vleesvarkenhouders geldt, is dat ten minste 90 procent van de geleverde varkens aan de eisen voldoet.
Dit zijn onder meer dat minder dan 30 procent van de varkens veranderingen aan de longen mag hebben. Ook kijkt de slachterij naar veranderingen aan de hartzak van de varkens, gewrichtsontsteking, vermagering, de aanwezigheid van tumoren en abcessen en pathofysiologische veranderingen. Bedrijven die meedoen moet aan de QS-standaard voldoen en salmonellastatus 1 of 2 hebben.
„Wij hebben voor onze vaste leveranciers een uitgebreid bonussysteem. Naast diergezondheid kunnen zij een bonus krijgen vanwege de regionale herkomst, een gelijkmatige levering van vleesvarkens en de naleving van verschillende criteria”, zegt eigenaar en directeur Stefan Müller na vragen van Pigbusiness.nl.