SGP: maak van bodemvruchtbaarheid speerpunt mestbeleid
Dat deelde de partij dinsdag 17 januari me tijdens het schriftelijk overleg over het mestbeleid in de Tweede Kamer. „De onderzoeken en praktijkervaringen leren dat bodemvruchtbaarheid op veel percelen achteruit holt”, vertelt SGP Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf.
„Wij zijn bang voor een negatieve spiraal en missen de urgentie van de staatssecretaris op dit punt. Behoud bodemvruchtbaarheid moet een belangrijk doel van zesde actieprogramma worden”, stelt Dijkgraaf.
Gebiedsgerichte aanpak
Volgens Dijkgraaf werkt generiek beleid niet langer. „De gebruiksnormen moeten niet meer worden aangescherpt. Er moet een veel meer gebiedsgerichte aanpak komen op basis van metingen.” Volgens het SGP Tweede Kamerlid moet de staatssecretaris in de leer gaan bij Vlaanderen. „Vlaanderen laat zien dat veel meer gebiedsgerichte aanpak wel kan”, zegt Dijkgraaf.
In november vorig jaar wees Van Dam een voorstel van de SGP voor een meer gebiedsgerichte aanpak op basis van metingen af. Volgens Van Dam is de waterkwaliteit ook afhankelijk van hoeveel mest (fosfaat) de buurman op het naastgelegen perceel brengt en heeft het niet zoveel zin om beleid te baseren op metingen rond percelen.
Volgens Dijkgraaf is dat veel te kort door de bocht. „Het gaat erom dat je, net zoals bijvoorbeeld in Vlaanderen, zover mogelijk in het watersysteem kijkt welke gebieden, bedrijven en percelen een belangrijke bijdrage aan de waterkwaliteitsproblemen leveren, en dat je de aanpak daarop richt”, licht Dijkgraaf toe.
‘Verhoging mestverwerkingspercentages niet nodig’
De verhoging van mestverwerkingspercentages is volgens de SGP niet nodig. Van Dam gaat uit van een te hoge fosfaatproductie in 2017, maar volgens de SGP is dat niet het geval. De SGP presenteerde Van Dam de berekeningen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Facebook, Agrio archief