NVWA: Slachthuizen leven regels beter na
In 2014 startte de NVWA met een nieuwe en uniforme manier van toezicht op roodvleesslachthuizen. Aan de hand van controlelijsten delen de inspecties van de NVWA met de slachthuizen wat er wel en niet goed gaat tijdens het slachtproces. De inspecteurs letten hierbij vooral op dierenwelzijn en hygiënisch werken. Op deze manier zijn de afgelopen twee jaar tienduizenden inspecties uitgevoerd.
De keuringsdienst komt op basis van analyse van de controlelijsten tot de conclusie dat naleving van de regels is verbeterd en dat bedrijven vaker uit zichzelf hieraan voldoen.
Vooral de resultaten van de 164 kleine en middelgrote slachthuizen, die gezamenlijk 10 procent van de productie voor hun rekening nemen en waar incidenteel tot enkele dagen per week wordt geslacht, laat een duidelijke verbetering zien op het gebied van dierenwelzijn als hygiënisch werken.
De grote slachthuizen, waar 90 procent van de dieren wordt geslacht, staan onder permanent toezicht van de NWVA. De naleving van de regels bij deze bedrijven bleef onveranderd op een hoog niveau staan bij zowel dierenwelzijn als hygiënisch werken.