Technasium leerlingen ontwerpen varkensspeelgoed
De havo en vwo 3 leerlingen kregen de opdracht om als onderzoeker dierwelzijn aan Wageningen Universiteit uitdagend speelgoed voor varkens te ontwerpen voor het vak Onderzoek & Ontwerpen. Het technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bèta-onderwijs op havo en vwo. De leerlingen zijn met het vak Onderzoek en Ontwerpen in projecten bezig opdrachten uit bedrijfsleven uit te voeren. Ze werken in teams van maximaal 4 leerlingen 8 weken aan een project om een idee of oplossingen te bedenken voor een probleem wat speelt vandaag de dag in verschillende betawerelden.
Onderzoek
Varkenshouderij Ten Have Mellema was de opdrachtgever. De opdracht luidde: Maak een vernieuwend en werkend prototype van uitdagend speelgoed voor de varkenshouderij van Ten Have Mellema.
Bij deze opdracht ontwierpen 50 leerlingen nieuwe varkensspeeltjes. De leerlingen kropen in de huid van een onderzoeker dierenwelzijn aan de universiteit van Wageningen. Ze bestudeerden daarvoor de fysiologie en gedrag van varkens, de varkenshouderij en ontwierpen prototypes.
Leuke ideeën
Annechien ten Have Mellema beoordeelde de prototypes. Annechien: „Het was ontzettend leuk om te zien hoe jongeren zich verdiepen in het welzijn van een varken en wat het dier nodig heeft. Ik heb mooie ideeën gezien.”
Het project leverde verschillende prototypes op waaronder bijtballen met voedsel er in, glijbanen, tunnels met speeltjes, banen waar blokjes doorheen geduwd moeten worden, touwtreksystemen en nog veel meer.
Enkele prototypes met argumentatie zijn:
• Pigmobiel, zoals een mobiel bij een baby met speeltjes eraan.
• Touwtrekkerij; puppy’s spelen vaak met een touw.
• Plaat met groef waar het varken het blokje doorheen moet duwen om te voldoen aan de wroetbehoefte.
„In de kern zijn de prototypes leuk. Een aantal zouden goed in de varkensstal passen. Sommige ideeën zijn leuk maar niet voor de praktijk omdat het varken er niets mee zal doen. Prachtig om te zien hoe de jeugd erover nadenkt en innovatief bezig is. Wie weet wat er over een paar jaar in onze Lupinestal hangt”, zegt Annechien Ten Have Mellema.
Annechien sprak hierover op Radio Noord (item begint op minuut 50).