Vitelia ontwikkelt voer dat berengeur voorkomt
Aanleiding voor dit samenwerkingsproject was eerder uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek op basis van inuline. In dit project is op twee verschillende locaties in Limburg een praktijkproef uitgevoerd met een controle- en een testgroep.
Vervolgens zijn de slachtresultaten van de dieren met elkaar vergeleken. In samenwerking met slachterij Vion zijn de karkassen beoordeeld op berengeur.
Kleine proef
In deze proef is getoetst of het aangetoonde effect in het wetenschappelijke experiment ook in de praktijk terug wordt gezien. De resultaten moeten volgens Vitelia met enige voorzichtigheid worden behandeld gezien het een praktijktest betreft met een beperkt aantal van 837 dieren.
„De gemeten verschillen onderschrijven de eerdere onderzoeksresultaten. Het aantal dieren met berengeur was op beide bedrijven gering. Het aantal dieren met berengeur nam daarbij nog verder af – met 52 procent - in de groep varkens die een aangepast voer kregen. De gemeten skatolwaarden namen zelfs met 80 procent af", schrijft Vitelia in een persbericht.
Meer rust in de groep
Ook werden positieve effecten waargenomen op beergedrag. „De varkenshouder nam merkbaar waar dat er meer rust was in de groepen dieren die het proefvoer kregen. Daarnaast is een afname in agressief gedrag gemeten", beweert Vitelia.
In 2017 beoogt het samenwerkingsverband een vervolgonderzoek te doen, waarbij de effecten op het beergedrag en de hieraan verbonden economische component verder worden onderzocht. Het project is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning door de provincie Limburg.