Agri-export naar recordhoogte
Staatssecretaris Van Dam maakte dit bekend tijdens de Grüne Woche, de internationale food- en agribeurs in Berlijn. De cijfers van CBS en Wageningen Economic Research tonen dat sierteelt het belangrijkste agrarische exportproduct blijft. Daarna volgen vlees, zuivel en eieren, groenten en fruit. Ook de import van agrarische producten is toegenomen, maar met 1,6 procent minder sterk dan de export. In 2016 heeft Nederland 57 miljard euro aan agroproducten ingevoerd.
24 miljard van de export betreft wederuitvoer - goederen die Nederland eerst heeft ingevoerd, om vervolgens weer (eventueel na bewerking) weer te exporteren. Duitsland blijft de belangrijkste handelspartner van ons land; een kwart van de agrarische export gaat naar onz oosterburen. Ruim driekwart blijft binnen Europa. Van buiten Europa is vooral vraag naar Nederlandse bloemen en planten, gevolgd door vlees en zuivel.
Technologie en kennis
De staatssecretaris legde de nadruk op de sterke groei van Nederlandse landbouwmaterialen, -innovaties en landbouwtechnologie. Dat gaat bijvoorbeeld over energiezuinige kassen, systemen voor precisielanbouw en gewassen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering en ziektes. Daarvan is voor bijna 9 miljard euro uitgevoerd. Tijdens de Grüne Woche wil hij nadrukkelijk de Nederalndse kennis en technologie in de etalage zetten.
„We slagen er goed in onze koppositie in Europa en de wereld te versterken", stelde Van Dam. „'Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas. We worden wereldwijd ook steeds groter in agro-kennis en -technologie. In de toekomst willen we blijven bijdragen aan een goede, gezonde en duurzame wereldvoedselvoorziening. En dat kan ook, dankzij onze slimme, innovatieve producten en technologieën."
EU
Ook de landbouwexporten van de EU als geheel blijven records breken. Dat meldt de Europese Commissie. In november vorig jaar heeft de EU voor 11,7 miljard euro geëxporteerd. Dat is 813 miljoen euro meer dan in november 2015. De grootste toename in EU-exporten waren met de VS (146 miljoen euro meer) en China (117 miljoen euro meer). Varkensvlees was het product dat de grootste groei in export liet zien. Daarvan werd voor 129 miljoen euro meer geëxporteerd dan in november 2015.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: A. Thewma, Agrio archief, Fenneke Wiepkema