Overdracht gezonde darmbacteriën kan antibioticagebruik verlagen
Swine Innovation Porc In Canada heeft inmiddels het onderzoek naar het microbioom (specifieke lichaamseigen samenstelling van maagdarmbacteriën) als onderzoeksprioriteit gesteld, vanwege de potentie dat het de gezondheid van varkens kan verbeteren, waardoor de afhankelijkheid van de varkenssector van antibiotica wordt verminderd.
Professor Ben Willing van de Universiteit van Alberta zegt dat de geschatte van 500 tot 1000 bacteriesoorten die bij varkens voor komen verschillende rollen hebben; in het verteren van voedsel dat het varken zelf niet kan verwerken tot het regelen en activeren van het immuunsysteem.
Microbioom overdraagbaar
Het microbioom verschilt echter tussen dieren en elk dier heeft zijn eigen afzonderlijke bacteriesamenstelling. Dieren die onder gelijke omstandigheden en omgevingen of met elkaar leven hebben echter wel een microbioom dat veel overeenkomsten heeft.
Willing zag bewijs dat het microbioom kan worden overgedragen. Hij onderzocht dieren die een tijd apart hadden geleefd en zette deze in dezelfde omgeving. Hij constateerde dat het microbioom bij de varkens veranderde en steeds meer op elkaar gingen lijken. Hij concludeert dat het microbioom overdraagbaar is.
Beter immuunsysteem
Theoretisch is het mogelijk om het microbioom van diergroepen met een goed functionerend immuunsysteem en vertering kun overbrengen op groepen die minder weerstand en een slechtere vertering hebben. Hierdoor kan het gebruik van antibiotica aanzienlijk gereduceerd worden, omdat er minder bacterieziekten zullen voor komen.
Bij muizen is dit al bewezen, maar bij varkens staat dit onderzoek nog in de kinderschoen en het moet eerst nog onweerlegbaar bewezen worden dat het mogelijk is om gericht en onder praktijkomstandigheden een goed functionerend microbioom op andere varkens over te dragen.
Meer onderzoek
Professor Willing verwacht echter dat er in de komende jaren een flinke vooruitgang wordt geboekt, onder meer in het analyseren en identificeren van bepaalde organismen met specifieke functies, en bepalen welke voedingsbestanddelen een effect hebben op de ontwikkeling van een gunstige microbioom.