'Vleestaks frustreert volksgezondheid en verdere verduurzaming'
Dat stelt algemeen secretaris Van der Kruijk van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hij wijst er op, dat het middel van een vleestaks ook het andere doel, de verdere verduurzaming van de vleesproductie, eerder frustreert dan bevordert.
Gezondheid
„Vlees is een basisvoedingsmiddel met een hoge voedingswaarde. De dierlijke bouwstoffen (uit vlees en ook zuivel) bevatten belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Het vleesconsumptiepatroon is in Nederland gematigd en in lijn met de Schijf van Vijf”, vertelt Van der Kruijk.
„Het eenzijdig belasten van vlees heeft impact op ons eetpatroon, maar niet ten goede. De uitwerking zal zijn, dat consumenten gaan uitwijken naar goedkopere voeding met lagere voedingswaarden en dus met impact op de gezondheid en de maatschappelijke kosten daarvan”, verwacht hij.
De maatregel betreft niet alleen vlees maar een grote groep dierlijke producten. De Algemeen Secretaris wijst erop, dat dit naast vers vlees ook gaat om vleeswaren, producten met vlees, kanten-klaar maaltijden, out-of-home consumptie, maar ook zuivel, allerlei soorten snoep en veel andere producten. „Hoe wil je dat fiscaal organiseren en effectief controleren? Niet te doen.”
Verduurzaming
Nederland is volgens de secretaris voorloper op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheidszorg en milieu. „Onze bedrijfstak is internationaal toonaangevend en een voorbeeld voor andere landen. We halen de mondiale gemiddelden rond de milieudruk juist omlaag en de scores op gebied van dierenwelzijn juist omhoog.”
„Het geeft geen pas om onze voorloperspositie te miskennen, mondiale cijfers op ons land te plakken en dan onze bedrijfstak extra te belasten en daarmee op achterstand te zetten in het internationale speelveld.”
Volgens Van der Kruijk zijn de verdere verduurzaming van de vleesketens in Nederland aan de orde van de dag. „De ‘duurzame’ marktconcepten winnen gestaag aandeel. Als de Nederlandse overheid alle vlees kunstmatig duurder maakt, dan haken consumenten weer af en worden de inspanningen rond de verduurzaming teniet gedaan. Daarbij is het nog zo, dat in Nederland de rundvee- en varkensstapel eerder zullen krimpen dan groeien.”
Beleidstechnisch
Vanuit de gedachte van een vrij verkeer van goederen en diensten is het in de EU niet wenselijk om nationale, gedifferentieerde belastingen in te voeren. Van der Kruijk: „Als handels- en exportland moeten wij geen fiscale maatregelen nemen, die de eigen consumenten en bedrijfstakken treffen, en dus onze concurrentiepositie negatief beïnvloeden.”