Steeds minder berengeur door selectie genetica
Dat percentage is berekend door de zogenaamde fenotypische en genomische data met uitslagen van de Human Nose Score ofwel menselijke neus score (HNS) te combineren. De in de database opgenomen combinatie van uitslagen maakt selectie van dieren die een kleine kans geven op het uitscheiden van berengeur mogelijk.
Tempo en Talent
Daarnaast wordt in alle lijnen, zowel eindbeer als zeugenlijnen, berengeur reductie meegenomen in het fokdoel.
Bij de Tempo is er bij de dieren geboren in 2015 (in 2016 geslacht) een daling te zien van bijna 2 procent. Van 2006 tot 2015 loopt dit terug van 5,5 procent naar 3,7 procent. Dit is een reductie van bijna 33 procent. De Talent nakomelingen realiseren in dezelfde periode een reductie van maar liefst 50,9 procent, de Top Pi van 40,5 procent.
De vanuit de fokkerij geboekte resultaten maken dat beren die nu op de KI staan een grotere reductie op berengeur geven, dan het inzetten van Nador-beren in 2012 deed. Een gemiddelde beer geboren in 2015 vererft minder berengeur dan een Nador-beer in 2012!
Slachterij
Ook is er de bevestiging vanuit de slachterijwereld dat het aantal dieren met berengeur in de periode van 2011 tot 2016 duidelijk is verminderd. In 2011 zat het percentage ruikers bij Vion op ongeveer 4 procent per koppel. In de eerste helft van 2016 was dit nog 2,9 procent.
Toch is het tot nu toe nog niet zover dat het tot nul terug te brengen is. Topigs Norsvin zal er veel aandacht aan blijven besteden en ook samen met de voersector blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden.