Nieuwe factsheet varkenshouderij
Hiermee kunnen varkenshouders zichzelf of anderen juist informeren over allerlei zaken omtrent varkens, varkenshouderijen en varkensvlees. De factsheet is door de NVV ook verstuurd aan alle media in Nederland en naar de politiek.
De factsheet bevat feiten en cijfers over aantallen varkens, aantallen bedrijven, ammoniak, fijnstof, dierenwelzijn, antibioticagebruik, diergezondheid, varkenstransport, import, export, inkomen van varkenshouders, consumptie, duurzame stallen, etc.
Delen
„Het is belangrijk dat we deze allemaal delen met mensen om ons heen: buren, media, politiek, gemeenten en provincies. Print ‘m uit, leg ‘m in de bezoekersruimte, op de keukentafel, stuur ‘m door naar familie, vrienden en kennissen, geef ‘m aan de juf of meester van uw kinderen. Vertel uw verhaal, anders wordt het voor u verteld”, adviseert de NVV.
Een aantal feiten uit de factsheet op een rij
- Maakt het wat uit als er geen varkenshouderij meer zou zijn? Ja. Dan kost dit ruim 26.000 arbeidsplaatsen en vervalt een jaarlijkse economische waarde van ruim 8 miljard euro.
- Komen er steeds meer varkens bij? Nee. De varkensstapel blijft jaarlijks zo rond de 12 tot 12,5 miljoen varkens. Het hoogste aantal varkens telde Nederland in 1997: 15,2 miljoen.
- Wordt heel Nederland volgebouwd met varkensstallen? Nee. Brabant heeft weliswaar de meeste varkensbedrijven (1.700), maar in Groningen, Friesland, Noord-Holland, Flevoland en Zeeland bijvoorbeeld zijn er in totaal nog geen 250.
- Staat Nederland vol met ‘megastallen’? Nee. Slechts 1,8% van het totaal aantal varkensstallen wordt aangeduid als ‘mega’ (>7.500 vleesvarkens of >1.200 zeugen).
- Produceert de varkenshouderij steeds meer ammoniak? Nee. In 1990 bedroeg de ammoniakemissie uit de varkenshouderij nog 102 kiloton ammoniak. In 2015 is dit gedaald tot slechts 21 kiloton. Dat is een daling van circa 80%.
- Produceert de varkenshouderij steeds meer fijnstof? Nee. De uitstoot van fijnstof door de varkenshouderij is sinds 1995 juist flink gedaald. Was de uitstoot in 1995 nog 1615 ton PM10, in 2015 was dit 1.001 ton PM10 (*). Dit is een reductie van maar liefst 62%
- Eet een varken alleen maar soja? Nee. De varkenshouderij in Nederland gebruikt 5 miljoen ton mengvoer. Circa 65 procent van de grondstoffen komt uit de humane levensmiddelenindustrie; bijvoorbeeld uit de verwerking van aardappelen, bier, granen, citrusvruchten en plantaardige oliën. Sojaresten (hullen en meel) in Nederlands varkensvoer bedraagt slechts 8%.
- Zit er antibiotica in vlees? Nee. Een varken dat is behandeld met antibiotica heeft een wettelijke wachttermijn voordat het geslacht mag worden, zodat eventuele residuën zijn verdwenen.
- Zitten er hormonen in vlees? Nee. Groeihormonen zijn in Nederland al sinds 1961 verboden.
Het is slechts een greep uit vele feiten en cijfers over de varkenshouderij die in de factsheet staan.
De factsheet is hieronder te downloaden.